ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο Eurogroup στις 20.00 για την Κύπρο

18:23 - 21 Μαρ 2013 | Οικονομία
Έκτακτο Eurogroup στις 20.00 για την Κύπρο
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν νέα επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Με το πέρας της τηλεδιάσκεψης θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.

Μετά τη διορία μέχρι τη Δευτέρα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έρχεται η σειρά της Κομισιόν να εκστομίσει τις δικές της απειλές.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. η Κύπρος θα πρέπει να εκκαθαρίσει τις μεγάλες τράπεζές της και να πλήξει τις καταθέσεις, εκτός αν συμφωνήσει την επιβολή εισφοράς άμεσα. Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την άποψη ότι ότι η κατάρρευση του Κυπριακού τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ και πως αυτό μόνο είναι αρκετό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η λύση για τις κυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιβολή ζημιών τουλάχιστον 30 – 40% για τις ανασφάλιστες καταθέσεις (εκείνες πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ για τις οποίες δεν μπορεί να εγγυηθεί το κράτος).

 

Επίσης, η Κύπρος θα πρέπει να επιβάλει εισφορά 12 – 13% σε μεγαλοκαταθέτες και να κρατικοποιήσει ασφαλιστικά ταμεία για τη χρηματοδότηση της διάσωσης, εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 21 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.