ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεξετάζουν το haircut στις καταθέσεις οι Κύπριοι - Φήμες για κούρεμα... 18% πάνω από τις 100 χιλ. ευρώ

18:53 - 22 Μαρ 2013 | Οικονομία
Επανεξετάζουν το haircut στις καταθέσεις οι Κύπριοι - Φήμες για κούρεμα... 18% πάνω από τις 100 χιλ. ευρώ
Πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή... Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει ο ίδιος στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το haircut στις τραπεζικές καταθέσεις, παραδέχεται ο  υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, ο οποίος κατά την άφιξή του στην Λευκωσία, καθώς διαφαίνεται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

 

Παράλληλα, η Τρόικα φέρεται να υποστηρίζει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί λόγω των συνθηκών των τελευταίων ημερών και απαιτεί από την Κύπρο να συμβάλει στο πακέτο διάσωσης με 6,7 δις αντί 5,8 δις που προβλεπόταν αρχικά. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη.

 

Σήμερα θα συζητηθούν και στην Ολομέλεια της Βουλής τα 9 νομοσχέδια τα οποία ενέκρινε χθες Πέμπτη το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

 

Εν μέσω μίας διαφαινόμενης συμφωνίας όσον αφορά το κυπριακό πακέτο διάσωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επίκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή, 24 Μαρτίου, προκειμένου να  λάβουν τις απαραίτητες για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας, αποφάσεις.

 

Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

 

Την ίδια ώρα, οι φήμες δίνουν και παίρνουν μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας κάνοντας λόγο για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, που θα ξεπερνά το 18%. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Eurogroup την οποία απέρριψε η Κυπριακή Βουλή έκανε λόγο για κούρεμα 6,5% μέχρι τις 100 χιλ. ευρώ και 9,9% πάνω από τις 100 χιλ. ευρώ.

 

Η Λευκωσία έχει ουσιαστικά ενώπιον της δύο επιλογές, με πρώτη να αναληφθεί εξ΄ ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και με δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την ΕΕ. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Μόσχα είναι απρόθυμη να βοηθήσει, αν προηγουμένως δεν σταθεροποιηθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης η κυπριακή οικονομία.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε νομοθετήματα  που της απέστειλε η κυπριακή Βουλή για το ύψος των περικοπών στις καταθέσεις των τραπεζών.

 

Νωρίτερα, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε  συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση «μιας συμπεφωνημένης βάσης» τις επόμενες ώρες.

 

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να καταστεί εφικτό να περάσουν απόψε «μέσα από μια όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση» τα μέτρα που θα ικανοποιούν τις προσεγγίσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:39 - 22 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.