ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο αν δώσει πράσινο φως η τρόικα, στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης - Προς κούρεμα 22 - 25% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Κύπρου

12:29 - 23 Μαρ 2013 | Οικονομία
Μόνο αν δώσει πράσινο φως η τρόικα, στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης - Προς κούρεμα 22 - 25% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Κύπρου
Ικανοποίηση δηλώνουν οι Βρυξέλλες για το αναθεωρημένο -και πιο βαρύ- πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Νομοσχέδιο για «κούρεμα» 22% έως 25% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Σαρρής είπε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Aν το πρόγραμμα τύχει έγκρισης της τρόικας, τότε ο Κύπριος Πρόεδρος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να παραστεί στο έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί την Κυριακή. Η κυπριακή κυβέρνηση θα επχειρήσει να υπάρξει ομαλότερο κούρεμα στις καταθέσεις.

 

Νομοσχέδια

Την Παρασκευή η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.

Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την Κομισιόν. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, έκανε λόγο για «βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών Αρχών», σημειώνοντας ότι «καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις» σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία θα παρουσιάσει σε λεπτομέρεια ενώπιον της Τρόικας την εναλλακτική πρόταση για κάλυψη των αναγκών της Κύπρου, παραπέμποντας στην ανάγκη εξασφάλισης των 5,8 δισ. ευρώ.
Κατά τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν , η εναλλακτική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι χθες τη νύχτα η κυπριακή κυβέρνηση είναι ένα «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του κυπριακού Μνημονίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 23 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.