ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών - αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2013

10:04 - 28 Μαρ 2013 | Οικονομία
Εγκύκλιος του Χάρη Θεοχάρη για επιστροφή του ΦΠΑ εντός 20 ημερών στους δικαιούχους.

Κατά 1,3 δισ. ευρω αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς την εφορία, καθώς σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προστέθηκαν και όσοι περιμένουν την ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί αλλά δεν εχει ακόμα συμφωνηθεί με τη τρόικα.


Συνολικά τα χρέη των ιδιωτών προς τις εφορίες ανέρχονται στα 55,3 δισ. ευρω τον Φεβρουάριο οριακά μειωμένα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλει εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ.


Παράλληλα, συνεχίστηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Πραγματοποιήθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου εισπράχθηκαν 3,4 εκ ευρώ καθώς και 1.144 έλεγχοι για απόδοση ΦΠΑ όπου εισπράχθηκαν 9,1 εκ. ευρώ.

 

Εγκύκλιος για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ

 

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του προς τις εφορίες ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δίνει εντολές για την άμεση -και εντός 20 ημερών- επιστροφή του ΦΠΑ προς τους δικαιούχους, για τους οποίους δεν απαιτείται έλεγχος, ενώ στην περίπτωση που η πραγματοποίηση προσωρινού ελέγχου είναι αναγκαία, η επιστροφή σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον εντός 3μηνου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ποσό του ΦΠΑ που εκκρεμεί για να επιστραφεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 28 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.