ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το bank run στην Κύπρο

15:03 - 28 Μαρ 2013 | Οικονομία
Από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το bank run στην Κύπρο
Ψυχραιμία και ηρεμία επικρατεί στην Κύπρο κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών.

Όλοι ήξεραν εκτός από τους Κύπριους; Το ερώτημα αυτό προκύπτει μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters ότι μη Κύπριοι καταθέτες ευρωζώνης απέσυραν τον Φεβρουάριο το 18% του ρευστού τους από τις τράπεζες της Μεγαλονήσου.

Ήδη, υπάρχουν καταγγελίες, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές της Μεγαλονήσου περί εσωτερικής ή προνομιακής ενημέρωσης ακόμα και από στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στην Κυπριακή Προεδρεία ότι απέσυραν τα κεφάλαιά τους μία εβδομάδα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και όσο οι τράπεζες στην Κύπρο ήταν ακόμα ανοικτές. 

 

Ήρεμο το κλίμα στην Κύπρο

 

Με υπομονή και ψυχραιμία οι κύπριοι πολίτες μεταβαίνουν από το μεσημέρι στα τραπεζικά καταστήματα, μετά από πολυήμερη αργία (από τις 16 Μαρτίου).
Οι τράπεζες άνοιξαν στις 12 ακριβώς με τις ουρές να σχηματίζονται από τις 10 το πρωί, ενώ τα υποκασταήμτα λειτουργούν με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και ιδιωτικών εταιρειών. Επιπλέον, τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου άνοιξαν μισή ώρα αργότερα, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στα συστήματά τους.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, μόνο στην πόλη της Λεμεσού, 250 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε υπηρεσία σε τραπεζικές υποκαταστήματα, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη. Παρόλο που η μαζική ανάληψη καταθέσεων (Bank run) αποκλείεται λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές, ο φόβος των αρχών είναι η εκδήλωση οργισμένων και βίαιων αντιδράσεων απο τους καταθέτες των οποίων οι καταθέσεις "κουρεύτηκαν". Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός, οτι ενώ κουρεύτηκαν οι καταθέσεις, τα δάνεια παραμένουν και οι δανειολήπτες δεν μπορούν να συμψηφίσουν τα δάνεια τους με τις καταθέσεις που κατασχέθηκαν.

 

Οι περιορισμοί

 

Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές. Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε ότι το διάταγμα έτυχε χθες νομοτεχνικού ελέγχου από τη νομική υπηρεσία και για καθαρά νομοτεχνικούς λόγους θα έχει ισχύ επτά ημερών. Σημείωσε, ακόμα, ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία για να αντιμετωπισθούν οι πρώτες ημέρες και να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης

 
 
 
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 28 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.