ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το stress test της κυβέρνησης εν όψει τρόικας- αγωνία για Κύπρο, τράπεζες & έσοδα

01:01 - 29 Μαρ 2013 | Οικονομία
Το stress test της κυβέρνησης εν όψει τρόικας- αγωνία για Κύπρο, τράπεζες & έσοδα
Με το γρίφο να πλανάται για το ποια θα είναι η στάση της τρόικας κατά την έλευσή της στη χώρα ξεκινάει ο Πρωθυπουργός, μετά το μούδιασμα των τελευταίων ημερών λόγω της Κύπρου, τον αγώνα προετοιμασίας για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Έτσι, με την παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από αρκετές μέρες «σιγής» ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να δώσει το έναυσμα για την προετοιμασία για την άφιξη της τρόικας που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Γνωρίζει καλά ότι η κυβέρνηση θα περάσει stress test κυριολεκτικά και μεταφορικά μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Άλλωστε η ανάπαυλα των αργιών των Καθολικών δίνει την ευκαιρία στο κυβερνητικό επιτελείο να ανασυντάξει τη στρατηγική του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται πυρετός συσκέψεων τις επόμενες ημέρες παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού ώστε να χαραχθεί η γραμμή εν όψει τω κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Στις 12 Απριλίου το όριο

Η εκκρεμότητα της δόσης των 2,8 δισεκατ. ευρώ παραμένει καθώς δεν έχουν κλείσει τα μέτωπα του χαρατσιού, των ληξιπρόθεσμων, του δημοσιονομικού κενού, αλλά και των απολύσεων. "Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου. Όλα θα τα πετύχουμε" σημείωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο υπ. Οικονομικών τέθηκαν επί τάπητος η εκτέλεση προϋπολογισμού και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς του ιδιώτες. "Με νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία" σημείωσε η ίδια πηγή μεταφέροντας την αγωνία στήριξης της ασθμαίνουσας οικονομικής δραστηριότητας στο φόντο μάλιστα και των επιπτώσεων από την Κύπρο.


Ερώτημα ακόμα παραμένει εάν οι τροϊκανοί θα πιέσουν εδώ και τώρα για απολύσεις, ισοδύναμα κτλ, ή θα επιλέξουν μια πιο ήπια στάση λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η χώρα λόγω της κατάρρευσης της Κυπριακής οικονομίας.

Άλλωστε οι εκτιμήσεις από μεγάλους οίκους κάνουν λόγω για ένα αποτύπωμα στο ελληνικό ΑΕΠ, που θα ξεπερνά τη μία μονάδα, γεγονός που οδηγεί σε νέα δεδομένα για τον προσδιορισμό ελλείμματος, δημοσιονομικού κενού κτλ. Πάντως η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιαστεί έτοιμη ώστε να αποφύγει την κριτική των δανειστών, αλλά και να προτάξει μια πειστική επιχειρηματολογία, ασχέτως εάν ακουστεί…

Τα αγκάθια

Τα ανοιχτά θέματα στο αφορούν στη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013. Σημειώνεται ότι προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία δημόσιά του εμφάνιση μετά τη Σύνοδο πριν από 15 ημέρες έκανε λόγο για παρεμβάσεις ελάφρυνσης των ασθενέστερων…. Παράλληλα το καυτό για τις τσέπες των φορολογουμένων ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογουμένων και ασφαλισμένων εκκρεμεί, με πιο επικρατέστερο σενάριο αυτό της τρόικας με τη δυνατότητα για λιγότερες δόσεις από αυτές που θέλει το υπουργείο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των
ασφαλιστικών εισφορών. Συνδεόμενα με τα ζητήματα αυτά είναι το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό του 2013. Δηλαδή το ποσό που λείπει από τους αρχικά κατατεθειμένους στόχους, που λόγω και Κύπρου διευρύνεται. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν ξεκινώντας από το 1 δισεκατομμύριο και καταλήγουν σε 4,5 δισεκατομμύρια σε προβολή 12μήνου, ανάλογα με το μοντέλο που καθένας ακολουθεί. Σε κάθε  περίπτωση ουδείς γνωρίζει το πώς θα καλυφθούν αυτά με δεδομένη τη μεγάλη υστέρηση εσόδων, την αδυναμία πληρωμής χρεών, καθώς μόνο το Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν το 1,3 δισεκ.

Ωστόσο μέχρι την Τρίτη:

-         Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο  σχέδιο
κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές
αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα
αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα
αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι
τελικά θα αποχωρήσουν.
- Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που
εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με
τον νέο φόρο ακινήτων.
 - Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.
 

Την ίδια ώρα, , σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν
εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του
ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τράπεζες το «μυστικό» της διαπραγμάτευσης

Έτερο θέμα που μπορεί να προκαλέσει και κυβερνητικούς κλυδωνισμούς, έως και κυβερνητική κρίση, είναι το θέμα τις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ποιος δηλαδή θα «βάλει τα λεφτά» για να στηριχθούν οι τράπεζες.

Ο προβληματισμός πάντως είναι έντονος στο Μέγαρο Μαξίμου έστω κι αν προσπαθούν να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά. "Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη" σημείωνε ανώτατη πηγή μετά τη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών, συμπληρώνοντας: "Υπήρξε απόλυτη ηρεμία για τις τράπεζες στην Κύπρο, όλα πήγαν καλά".

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κοινοτικών παραγόντων, πάντως, ότι η Κύπρος ήταν μία μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό «χάρτη» αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που τελευταία έχουν χάσει τον ύπνο τους βλέποντας τη συζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα τραπεζών και τις καταθέσεις… Γνωρίζουν καλά άλλωστε ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς στην Ελλάδα ειδικά το «ζωνάρι δεν μπορεί να σφιχτεί άλλο» και θα πρέπει να ανεβρεθούν πόροι εκεί όπου υπάρχουν ακόμη….

Τελευταία τροποποίηση στις 03:48 - 29 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.