ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ενόψει Τρόικας

23:03 - 29 Μαρ 2013 | Οικονομία
Αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ενόψει Τρόικας
Αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενόψει της έλευσης της τρόικας στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Ο προϋπολογισμός και τα έσοδα, η τρύπα στα Ταμεία, το χαράτσι της ΔΕΗ και φυσικά η κινητικότητα στο Δημόσιο είναι μεταξύ των κρίσιμων ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου η τρόικα να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση των δόσεων.

Τα χρονικά δε περιθώρια στενεύουν με τον Α.Σαμαρά να θέλει τα πάντα να έχουν τελειώσει στις 12 Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας, ώστε να εγκριθεί η αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης Μαρτίου και, παράλληλα, να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή εκταμίευση των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού. Εξερχόμενος ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον κ.Σαμαρά που ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα και διαβεβαίωσε ότι «όλα προχωρούν κανονικά».

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στο τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα στα έσοδα και πρόσθεσε ότι το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός μετέβη αιφνιδιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που μετείχε στην συνάντηση δήλωσε πως για τις επαφές με την τρόικα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν πριν από τις 12 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup στην Ιρλανδία. «Όλα θα τα πετύχουμε», σημείωσε. «Μας νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σε ερώτηση για την Κύπρο υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη», είπε, προσέθεσε ωστόσο πως υπήρξε απόλυτη ηρεμία στις τράπεζες στην Κύπρο και όλα πήγαν καλά.

ΠΑΣΟΚ: Αναμένουμε τις προτάσεις


Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ στην άτυπη ενημέρωσή του σημειώνει ότι είναι απαραίτητο το κόμμα να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία.

Το ΠΑΣΟΚ εν όψει τις άφιξης των επικεφαλής της τρόικας περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα: το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μυστική συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη


Μυστική συνάντηση είχαν χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, για πρώτη φορά από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα», ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που διατυπώθηκε για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράτασή του και το 2013, ενώ ήδη και ο κ. Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ενιαίου τέλους ακινήτων.


Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.