ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τί χρειάζονται οι μετοχές για να τρέξουν στο β΄τρίμηνο

00:02 - 02 Απρ 2013 | Οικονομία
Τί χρειάζονται οι μετοχές για να τρέξουν στο β΄τρίμηνο
Η Βank of America -Merrill Lynch και η Deutsche Bank συστήνουν είσοδο στην αγορά σε κάθε ευκαιρία διόρθωσης και δηλώνουν overweight για τις μετοχές στο δεύτερο τρίμηνο, παρά την όποια αβεβαιότητα έχει δημιουργηθεί αυτήν τη στιγμή.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι ο κύριος λόγος πίσω από απότομο ράλι της αγοράς μετοχών το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2012, όπως επισημαίνει η Βank of America-Merrill Lynch, αλλά προειδοποιεί ότι οι επιδόσεις των μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο θα εξαρτηθούν από τις πραγματικές ενδείξεις βελτίωσης στο μακροοικονομικό μέτωπο.

 

 

Οι προσδοκίες για να «τρέξουν» οι μετοχές

 

Ενώ η πολιτική και οι ροές κεφαλαίων τάραξαν τις μετοχές στο α' τρίμηνο του 2013, το β' τρίμηνο θα είναι μία περίοδος όπου οι μετοχές θα χρειαστούν «αποδείξεις» για να τρέξουν. Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από το εάν οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή και την κινεζική ανάπτυξη ανακάμψουν πριν την αναθέρμανση της οικονομίας στις ΗΠΑ και πριν η Ιαπωνία απογοητεύσει, σημειώνουν οι αναλυτές της ΒοfA.

Η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει την πολιτική της ή η ευρωπαϊκή ανάπτυξη πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, για να σταματήσει στο νέο αυτό τρίμηνο η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και τις αγορές προς το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων και τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως προσθέτει η BofA.

 

Οι αποδόσεις των assets κατά το πρώτο τρίμηνο, κυριαρχήθηκαν από το θέμα της «Μεγάλης Στροφής», με τα ομόλογα διεθνώς να σημειώνουν την χειρότερη τριμηνιαία επίδοση τους από το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι μετοχές είδαν διψήφια κέρδη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

 

Τα καλά και τα κακά νέα

 

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, είναι ότι το story της ρευστότητας θα παραμείνει σε ισχύ κατά το δεύτερο τρίμηνο, και υπάρχει περιθώριο για θετική έκπληξη πολιτικής από την ΕΚΤ.

 

Τα κακά νέα είναι ότι το κλίμα, κι όμως, παραμένει υπερβολικά αισιόδοξο. Και ενώ μια σημαντική διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών σημείωσε... απουσία, το πρόσφατο ράλι είχε πολύ αμυντικά «υπονοούμενα», όπως τονίζεται. Για να τρέξουν λοιπόν οι μετοχές στο β' τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε θα πρέπει να δουν αποδείξεις: Να δουν ότι λειτουργεί η αποπληθωριστική πολιτική διεθνώς, και η Ευρώπη και η Κίνα να ακολουθήσουν τα βήματα των ΗΠΑ στο μέτωπο της ανάκαμψης της ανάπτυξης, και η Ιαπωνία να εκπλήξει θετικά. Αυτή θα ήταν μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την αγορά ομολόγων.

 

Εάν όμως οι μετοχές τις ακίνητης περιουσίας και των τραπεζών καθώς και τα ομόλογα στείλουν το μήνυμα ότι η αναθέρμανση της οικονομίας έχει αποτύχει στις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μεταβλητότητα είναι πιθανό να αυξηθεί στο β' τρίμηνο, σημειώνει η BofA.


Όπως καταλήγει, οποιαδήποτε διόρθωση στις μετοχές πρέπει να θεωρηθεί ως σημείο εισόδου για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, για αυτό και παραμένει overweight στις μετοχές, underweight στα ομόλογα και τα μετρητά και ουδέτερη στα εμπορεύματα.

 

Η Deutsche Bank διατηρεί θετική στάση για τις μετοχές, παρά τις ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η απογοητευτική ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανό να βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο της, και δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη θετική άποψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά τη μείωση των κερδών και την κακή ανάπτυξη, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

 

Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη αρνητική πιστωτική ανάπτυξη στην περιοχή, η Deutsche Bank πιστεύει ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για την ανάκαμψη της ζήτησης, με μια αντιστροφή του πιστωτικού κύκλου που θα υποστηριχθεί από την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.

 

Όσον αφορά τα σημεία καμπής της αγοράς, είναι πάντα δύσκολο να εντοπιστούν, και η πρόσφατη αδυναμία δείχνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Ωστόσο, θα παραμείνουν θετικοί για τις μετοχές, εάν η ανάκαμψη απλώς καθυστερήσει. Για να γίνουν αρνητικοί, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής αγοράς της ευρωζώνης να συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο του έτους, όπως τονίζουν.

 

Η Deutsche Bank υπογραμμίζει την αντίθεση της ευρωπαϊκής αγοράς με αυτή των ΗΠΑ, όπου η αύξηση της ζήτησης ενισχύεται και η πιστωτική ώθηση ήταν έντονα θετική κατά το τέταρτο τρίμηνο. Αν βελτιωθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ και η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιηθεί, όπως αναμένει η Deutsche Bank, τότε οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή θα αρχίσουν να βελτιώνονται.

Όπως καταλήγει, εάν οι εκτιμήσεις της είναι σωστές τότε η ευρωπαϊκή αγορά θα σημειώσει ράλι μέχρι το τέλος του έτους, με τον δείκτη Stoxx 600 να αγγίζει τις 315 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 01 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.