ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Ρώσοι επισκέπτες το δυνατό χαρτί για τον ελληνικό τουρισμό

15:06 - 03 Απρ 2013 | Οικονομία
«Το 2012 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία. Ειδικότερα, το 2009 ήρθαν 275.000 ρώσοι τουρίστες, ενώ το 2012 περίπου ένα εκατομμύριο», δήλωσε ο γγ Τουρισμού.

«Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση», δήλωσε ο Αν. Λιάσκος ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ενώ επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Intourmarket (ITM)-2013.

 

Φέτος, η Ελλάδα περιμένει πολύ περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ έχουν γίνει 1,2 εκ. κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρωσία Τώρα, ο κ. Λιάσκος σημείωσε ότι «αναμένεται αύξηση της τάξης του 20%. Πιθανόν όμως, να είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των τουριστών, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια».

 

Ο κ.Λιάσκος είπε ακόμη ότι πιστεύει πολύ στον τουρισμό από τη Ρωσία, καθώς βλέπει το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη των Ρώσων για την Ελλάδα και τα αξιοθέατά της. «Οι Ρώσοι -σημείωσε χαρακτηριστικά- επιλέγουν την Ελλάδα γιατί την αισθάνονται πιο κοντά τους, απ' ότι τις άλλες χώρες της Μεσογείου». Και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι που θα κάνουν διακοπές στην Τουρκία θα μπορέσουν και φέτος να λάβουν ελληνικές θεωρήσεις και να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ως γνωστόν, το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πέρυσι, όταν χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο και άλλα.

 

Ο κ. Λιάσκος, κατά τις επαφές που είχε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ευχαρίστησε όλους τους Ρώσους που υποστήριξαν τον ελληνικό τουρισμό πέρυσι, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο ρωσικός λαός σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, μας στήριξε. Και ελπίζουμε ότικαι φέτος θα μας στηρίξει ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική κατάσταση έχει βελτιωθεί».

 

Βελτιώνεται σταδιακά η εικόνα της χώρας μας

 

Η κακή εικόνα της Ελλάδας που διαμορφώθηκε το περασμένο έτος στο εξωτερικό, συνδεόταν, ως επί το πλείστον, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που γίνονταν μόνο στην πλατεία Συντάγματος. Είναι η «πλατεία της διαμαρτυρίας», σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, η οποία βρίσκεται δίπλα σε υπουργεία, και ο κόσμος με τις εκδηλώσεις του, όπως είπε, προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των πολιτικών.

 

Εκτός αυτού, ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στις μικρές διαδηλώσεις στην Αθήνα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι «50 - 70 άνθρωποι κλείνουν ένα δρόμο, η συγκεκριμένη εικόνα εμφανίζεται σε όλους του τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου και δυστυχώς, για πολλούς αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας, αν και φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Από τα διάφορα ρεπορτάζ δημιουργείται στον κόσμο η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη χώρα. Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και οποιοσδήποτε τουρίστας την επισκέφθηκε πέρυσι, μπορεί να πει τη γνώμη του για το αν πέρασε καλά ή όχι». Σήμερα, όπως εκτιμά, η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο έχει βελτιωθεί.


«Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τα οικονομικά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε χρήματα και όχι μόνο να δανειζόμαστε, ενώ πρέπει να δαπανούμε για την ανάπτυξη, και όχι για την κατανάλωση», τόνισε.

 

Θεωρεί επίσης, απόλυτα εφικτό η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια να προσελκύει ετησίως 25 εκατ. τουρίστες, γεγονός που κατά τον ίδιο θα βοηθούσε να λυθούν πολλά οικονομικά προβλήματα.

 

Σύμφωνα, πάντως με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση WTM Vision Conference, στη Μόσχα το 2012 ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία κατέγραψε αύξηση 9%, ενισχυόμενος κυρίως από τη διευρυνόμενη μεσαία τάξη της χώρας.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2017, σχεδόν το 40% των ρωσικών νοικοκυριών θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα της τάξης των 25.000 δολαρίων ενώ θα έχουν προστεθεί άλλα οκτώ εκατ. ταξίδια στα σημερινά μεγέθη, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση 10% στο ίδιο χρονικό διάστημα, η δεύτερη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση μετά εκείνη της Κίνας.

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που μας αφορά κιόλας είναι ότι περίπου το 50% όλων των πακέτων διακοπών που πωλήθηκαν στους Ρώσους το 2012, είχαν μέσο κόστος μεταξύ 600 και 1.500 δολαρίων, με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο να αποσπούν την μερίδα του λέοντος.

 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.