ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βρήκαν στο παρά πέντε οι τρεις – Ενιαίος φόρος για τα ακίνητα με μειώσεις έως 15%

23:12 - 03 Απρ 2013 | Οικονομία
Τα βρήκαν στο παρά πέντε οι τρεις – Ενιαίος φόρος για τα ακίνητα με μειώσεις έως 15%
Τρεις ώρες σύσκεψη έφτασαν για να «μπουν» στα θηκάρια τα μαχαίρια των κυβερνητικών εταίρων, που «απειλούσαν» να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή. Έτσι με τις αναγκαίες κυβιστήσεις από την πλευρά του κ. Κουβέλη, χαράχθηκε η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης της τρόικας το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών. «Έγινε μια πλήρη ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση» τόνισε μετά τη σύσκεψη υψηλά ιστάμενη πηγή του υπ. Οικονομικών.

«Υπέρ πάντων αγών» για τη συγχώνευση ΕΤΕ – Eurobank

 
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συναποφάσισαν να στηρίξουν τη με κάθε τρόπο τη διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, καθώς θεωρείται κομβική για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης συμφώνησαν να απορρίψουν σενάρια περί προώθησης διαδικασίας μετατροπής της Eurobank σε μια «εγχώρια Λαϊκή», κάτι που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πολιτικές και οικονομικές στη χώρα. Έτσι υπογράμμισαν την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του κ. Τουρκολιά να ολοκληρώσει τη αναζήτηση κεφαλαίων περίπου 1.5 δισεκ. για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τον Μάιο.
Σε σχέση με τις δόσεις των ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών και οφειλών φόρων, όπως σημείωνε νωρίτερα το R,  αποφασίστηκε να είναι «λογικές» κι ευάριθμες ώστε να εισπραχθούν αρκετά χρήματα για να έλθει στα «ίσα του ο προϋπολογισμός» μέχρι και τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι κάτι παραπάνω από 36, που αρχικά ζητούσε η τρόικα, αλλά όχι όπως αρχικά σχεδίαζε το υπ. Οικονομικών, πάνω από 60.
Τέλος στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, συμφώνησαν να πάνε ενώπιον της τρόικας με το σχέδιο Μανιτάκη, κι ό,τι προκύψει… Πάντως η τρόικα περιμένει ακριβή ημερομηνία και τη λίστα με τα ονόματα…
 

Χαράτσι «βαφτισμένο φόρος» και το 2013

 
Σε σχέση με το θέμα του χαρατσιού η ελληνική πλευρά μετατρέπει το «ψάρι σε κρέας» τονίζοντας ότι το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά ο τελευταίος θα εξακολουθήσει για φέτος να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ….

Όπως υποστήριξαν ο συγκεκριμένος φόρος θα προβλέπει μειώσεις για τις χαμηλές περιουσίες θα είναι προοδευτικός και θα προβλέπει κάποιο αφορολόγητο, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά το ΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
 
  1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
  2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.
  3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ..
 
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια, κάτι που προωθείται από τη ΔΗΜΑΡ.
 


Bενιζέλος: Δεν με ενδιαφέρει να μπω στην κυβέρνηση

«Το μέτρο των 2 δις είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ισχύον σήμερα πακέτο των 14.5 δις . Αλλά βεβαίως, όπως είχαμε πει από την αρχή,  ήταν έκτακτο και προσωρινό το μέτρο και τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο το οποίο θα προσδιοριστεί. Και βεβαίως αυτό είναι η θέση με την οποία πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει:
 
«Ο μηχανισμός είσπραξης αυτού το Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός,  θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ξέρετε ότι δεν έχει κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για το τέλος, άρα δεν ισχύουν πολλά που ακούμε ως κριτική. Και για τα άλλα που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των Εφοριών.
 
Το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό, στην πλήρη και ολοκληρωμένη του μορφή, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στις Εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ. Και όλα αυτό θα είναι κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.»


Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν οτν ενδιαφέρει να μπει στην κυβέρνηση. «Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό. Κι επειδή έχω ακούσει –για να μη μου κάνετε κι αυτή την ερώτηση- πάρα πολλά για το τι ρόλο παίζω εγώ, πρέπει να σας πω ότι είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι» είπε.
 
Δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει στις δηλώσεις του την «παιδαγωγική» διάσταση της υπόθεσης της Κύπρου.  «Στο βίωμα της Ελλάδος αντιτάσσεται το βίωμα της Κύπρου κι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφτεί τι ζει, αλλά και τι απέφυγε. Και βεβαίως, αυτή την κυβέρνηση θέλουμε εμείς να την βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, για να αποδώσει έργο. Αυτά είναι θέματα ύπαρξης και λειτουργίας που αφορούν τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων» τόνισε με νόημα, για όσους θεωρούν ότι η άρνηση στην τρόικα αποτελεί επιλογή….


Κουβέλης: Ελάφρυνση για τις μικρές περιουσίες


Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Προχωρούμε με κοινή πρόταση στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλη.

Όπως είπε το χαράτσι θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αλλά, θα πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υποστήριξε ότι θα υπάρχουν ελαφρύνσεις για τις μικρές περιουσίες.

Μέσω ΔΕΗ θα είναι η πληρωμή, αλλά θα υπάρχει πλήρης αποδέσμευση του λογαριασμού από τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Οπως είπε δεν συζητήθηκαν θέματα εκτός της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στουρνάρας: Με κοινή θέση απέναντι στην τρόικα

Προσερχόμαστε με κοινή θέση απέναντι στην τρόικα για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσθεσε ότι μόνο για φέτος ο φόρος θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες.

Ο υπουργός οικονομικών δεν αποκάλυψε το ύψος της ελάφρυνσης που θα αποφασιστεί για τα χαμηλά εισοδήματα.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μια πρόταση για το θέμα η οποία θα κατατεθεί στην τρόικα, χωρίς όμως να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν» 


Το μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής».    
 
Πάντως η κυβέρνηση από το πρωί αντιμετωπίζει τις παρατηρήσεις της τρόικας, δηλαδή:

1. Λείπουν 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14, καθώς δεν επεβλήθη εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.

2. Υπολείπονται κατά 200 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις του υπουργείου Εργασίας από τις περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων.

3. Εκκρεμεί η πληρωμή μερίσματος των προνομιούχων μετοχών του πακέτου  που είχαν λάβει οι τράπεζες στην αρχή της κρίσης (υπ. Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης) ύψους 900 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι έχουν.
Επίσηςθα πρέπει να δώσει ακριβείς απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων:
  • Θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου οι διαδικασίες απομάκρυνσης επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες; 
  • Θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγάλων τραπεζών μέχρι και το τέλος Μαΐου;
  • Θα υπάρξουν εντυπωσιακά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις»;
  • Θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες το «μαξιλάρι ασφαλείας» που δίνουν οι πρωτογενείς δαπάνες με περιστολή της σπατάλης;
  •  Θα εκπληρωθεί στο ακέραιο η δέσμευση για την κάλυψη οφειλών ύψους 8 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς την πραγματική οικονομία, με πρώτες τις οφειλόμενες επιστροφές φόρου που βρίσκονται εκτός των ληξιπρόθεσμων με αυτόματους ελέγχους για το ΦΠΑ;
Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 04 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.