ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινάνε εντός του μήνα τα έργα στους αυτοκινητόδρομους

11:41 - 04 Απρ 2013 | Οικονομία
Εντός του Απριλίου βλέπει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής απεμπλοκή στους αυτοκινητόδρομους. Έμφαση στην καινοτομία θα δοθεί με το νέο ΕΣΠΑ.

Έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μέσω του ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χάαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

 

Όπως δήλωσε, "το θέμα δεν είναι απλά πώς θα δώσουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε ένα κατεπείγον πρόβλημα", καθιστώντας σαφές ότι "στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα".

 

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις από το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός πρέπει να κατευθυνθεί σε σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και για επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό με έμφαση στη σύνδεση του τελευταίου με τον πολιτισμό. "Δεν φτάνει ο ήλιος και η θάλασσα" σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Χάαν είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των προγραμμάτων. Να δοθούν λεφτά σε έργα που αλλάζουν την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Χάαν.

 

Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος σχολίασε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη για τους αυτοκινητόδρομους, "αλλά προβλέπω λύση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος ώστε να αρχίσουν οι κατασκευές εντός του μήνα" είπε.

 

Ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει λίγο πριν ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Χάαν για να συζητηθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με έμφαση στα έργα προτεραιότητας και τους αυτοκινητόδρομους, καθώς αναμένουμε επίσημη έγκριση από τις υπηρεσίες της ΕΕ σε ότι αφορά στην ελληνική πρόταση για την απεμπλοκή των αυτοκινητοδρόμων.

 

Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020 αναλύονται ως εξής 16 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ , 4 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αλέξανδρου Μπαλτατζή και 15 δισ. ευρώ από άμεσες αγροτικές ενισχύσεις και 500 εκατ. ευρώ για δράσεις προστασίας με έμφαση στη λαθρομετανάστευση.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου σημείωσε ότι δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και δράσεις για νέες τεχνολογίες και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά για το περιβάλλον ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

 

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ενώ σχεδιάζεται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά-μνημονιακή Ελλάδα.


Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πρόγραμμα και τα εθνικά τομεακά προγράμματα θα είναι λιγότερα.
Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι, είπε ο υπουργός. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 13 αναπτυξιακές ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και η οριστική υποβολή τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.