ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ζητεί η τρόικα

23:32 - 07 Απρ 2013 | Οικονομία
Νέα «βόμβα» από την τρόικα, που ζητά πλήρη απελευθέρωση της αγοράς με ανοιχτά όλα τα καταστήματα για τουλάχιστον 10 Κυριακές τον χρόνο και διενέργεια εκπτώσεων και προσφορών χωρίς αρχή και τέλος.

Σύμφωνα με το Έθνος, η τρόικα απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπουν τη λειτουργία των μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές και των μεγάλων καταστημάτων μόνο επτά ετησίως, καθώς και εκείνες που βάζουν συγκεκριμένο πλαίσιο στις περιόδους πώλησης των προϊόντων με μειωμένες τιμές.

 

Οι δανειστές μας επιμένουν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες στην άρση αυτών των περιορισμών στην αγορά. Με e-mails που στέλνουν, διατυπώνουν τις ενστάσεις τους, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Η τρόικα ειδικά στο θέμα της εξαίρεσης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που προτείνει το υπουργείο, δηλαδή να είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο μόνο τα μικρά καταστήματα και όχι και τα μεγάλα, είναι κάθετη, κρίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο γίνεται διάκριση και προκαλείται άνισος ανταγωνισμός.

 

Στον αντίποδα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρηματολογεί με τον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απώλειας άλλων τόσων θέσεων εργασίας αν ανοίγουν και τα μεγάλα καταστήματα όλες τις Κυριακές.

 

Προσφορές όλο τον χρόνο

 

Η τρόικα δεν επιμένει μόνο σε ανοιχτά καταστήματα και τις Κυριακές. Ζητά να απελευθερωθούν πλήρως και οι περίοδοι εκπτώσεων και προσφορών. Υποστηρίζει πως μπαίνουν περιορισμοί και εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς, ενώ κρίνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό οι τιμές και άρα θα επιτευχθεί ταχύτερα η εσωτερική υποτίμηση. Επιπλέον επικαλείται την τόνωση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

 

Και σε αυτό το σημείο το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει την ανάγκη καθιέρωσης συγκεκριμένων εκπτωτικών περιόδων, επικαλούμενο το «φούσκωμα» των τιμών και τις πλασματικές εκπτώσεις αλλά και την ανάγκη προστασίας των μικρών της αγοράς.

 

Η τρόικα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, αφήνει να εννοηθεί πως το θέμα των Κυριακών αλλά και των εκπτώσεων και προσφορών είναι πιθανό να το χαρακτηρίσει και ως προαπαιτούμενο για την καταβολή μίας από τις επόμενες δόσεις.

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε παρουσιάσει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιούσε τον αγορανομικό κώδικα και με διατάξεις του άλλαζε και το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς.

 

Πιο συγκεκριμένα προέβλεπε ότι θα μπορούν επιχειρήσεις με καταστήματα εμβαδού μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα να είναι προαιρετικά ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τα πολυκαταστήματα και τα οργανωμένα εμπορικά πάρκα και κέντρα, έβαζε επίσης ως προϋποθέσεις αυτές οι επιχειρήσεις να μην είναι διασυνδεδεμένες με οποιαδήποτε νομική μορφή με «αλυσίδες», αλλά και να μην είναι τύπου «shop in a shop» (κατάστημα σε κατάστημα).

 

Για τους μεγάλους και οργανωμένους της αγοράς δίνει το δικαίωμα της λειτουργίας μόνο επτά Κυριακές ετησίως. Αυτές θα είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους που καθόριζε επίσης μέσα από το νομοσχέδιο και μία την Κυριακή των Βαΐων.

 

Οι Κυριακές των «μικρών» και των «μεγάλων» της αγοράς θα έχουν ωράριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο πρότεινε την καθιέρωση της Δευτέρας ως αργίας.

 

H ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρότεινε την καθιέρωση δύο επίσημων περιόδων εκπτώσεων και δύο για τις προσφορές. Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

 

Εξάλλου φέρνει δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.