ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό 2013 -14 με φοροεπιδρομή στα ακίνητα – Ανοιχτό το θέμα του δημοσίου

03:45 - 11 Απρ 2013 | Οικονομία
Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό 2013 -14 με φοροεπιδρομή στα ακίνητα – Ανοιχτό το θέμα του δημοσίου
Την ελπίδα ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να υπάρξει συμφωνία πακέτο για τις εκκρεμότητες που εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσης των 2.8 δισεκ. ευρώ, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

«Σήμερα υπήρξε πρόοδος, νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες μέρες» σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου μετά την πεντάωρη συνάντηση με τη τρόικα το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη, η οποία τελείωσε στις 03.00 π.μ περίπου. Πάντως ανοικτό παραμένει το θέμα του δημοσίου, που θα εξεταστεί και πάλι με συμμετοχή του κ. Μανιτάκη.

 

Ωστόσο, κεντρικό ζήτημα της μαραθώνιας σύσκεψης που συνεχίζεται στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης ήταν το δημοσιονομικό κενό για τα χρόνια 2013 – 2014, το οποίο προσδιορίζεται από την τρόικα στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα με την απόκλιση αυτή έκλεισε. «Η συζήτηση ξεκίνησε με δημοσιονομικό κενό 4δις.€ για την διετία 2013-2014. Κλεισμένο το δημοσιονομικό και για το 2014. Δεν θα υπάρξουν μέτρα ούτε φέτος ούτε το 2014. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» δήλωσε αρμόδια υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης για να συμπληρώσει. «Λύσαμε αρκετά θέματα. Θα τα ανακοινώσουμε όλα μαζί. Το Δημόσιο δεν έκλεισε, αλλά υπάρχουν αρκετά θέματα κλεισμένα.»

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολογία στα ακίνητα θα «ξελασπώσει» την  κυβέρνηση. Η καλή πορεία είσπραξης του «χαρατσιού», οι ουρές του ΕΤΗΔΕ του 2012, οι εκτιμήσεις για το 2013, τα υπόλοιπα από το φόρο ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών, οι εισπράξεις από τις μεταβιβάσεις, αλλά και το κρυφό χαρτί του φόρου για τα αγροτεμάχια το 2014 φαίνεται ότι κλείνουν την «τρύπα». Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο εκτιμήσεων βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων. Φαίνεται πάντως ότι η τρόικα επέμεινε στην επιβάρυνση των ακινήτων, σε ευθεία αντιστοιχία με δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο περί «πλουσίων Ελλήνων», που διαθέτουν σειρά ακινήτων…

 

Σημειώνεται ότι η  συνάντηση με την τρόικα ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας, στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 2:30 σήμερα το πρωί. Οι δυο πλευρές διέκοψαν δύο φορές τις συνομιλίες για δύο ημίωρα διαλείμματα ενώ υπήρξαν και επιμέρους διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 11 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.