ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το παράβολο 1% για αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

08:49 - 15 Απρ 2013 | Οικονομία
Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ η ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή αυξημένου παραβόλου ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αφορά σε δημόσιους διαγωνισμούς και προμήθειες, ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Το αυξημένο αυτό παράβολο ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού ή της προμήθειας.

 

Οι Σύβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι το επίμαχο αυτό αυξημένο παράβολο θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που κάποιος χάσει τη δίκη, στην περίπτωση δηλαδή που απορριφθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο προσφεύγων.

 

Στο σκεπτικό τους, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνουν ότι η υποχρέωση καταβολής παραβόλου ίσου με το 1% της αξίας του έργου εξ αρχής “συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του προστατευομένου από τις συνταγματικές διατάξεις δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας”.

 

Έτσι, μετά την απόφαση αυτή, για να συζητηθεί μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα αφορά διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθείων θα ισχύει το παλαιό καθεστώς, δηλαδή η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, και μόνο σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής θα καταβάλλεται το παράβολο του 1%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.