ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: Μείζων στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα

13:07 - 15 Απρ 2013 | Οικονομία
Γ. Στουρνάρας: Μείζων στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης μίας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατό.

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η οποία θα καταστήσει ικανή την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για δραστική μείωση του δημόσιου χρέους της, ανέδειξε από το βήμα του Economist ως κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την υλοποίηση μίας τραπεζικής ένωσης, «το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους», ζητώντας παράλληλα τη δημοσιονομική προσαρμογή και των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών προς την κατεύθυνση ανακατανομής των πλεονασμάτων τους μέσω επενδύσεων στις νότιες χώρες (ή/και ανοχής υψηλότερου πληθωρισμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης).


Αγκάθι η ανεργία

 

"Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία", επισήμανε ο υπουργός ενώ επισήμανε ως «το καλύτερο νέο» από την ελληνική οικονομία τον αναμενόμενο μηδενισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013. Αντίθετα, υπογράμμισε ως τη δυσμενέστερη εξέλιξη τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 27%.


Αναφερόμενος στη δημόσια διοίκηση, παρατήρησε ότι από το 2009 έως το 2012 έχουν αποχωρήσει 200.000 εργαζόμενοι, γεγονός που κατά τη γνώμη του ανοίγει το δρόμο για την είσοδο νέων υπαλλήλων με προσόντα.


Παράλληλα, χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δις αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις πιστώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία πλήρους επιστροφής των καταθέσεων, γεγονός το οποίο συνέδεσε με τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος γύρω από την ελληνική οικονομία.


Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένεται να ανατρέψουν το μακροοικονομικό σενάριο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζονται έως 0,5% και πρόσθεσε ότι αυτές θα ανασχεθούν από την αναμενόμενη αυξημένη απόδοση του τουριστικού κλάδου το 2013 (πρόβλεψη για τουλάχιστον 16 εκατ. κρατήσεις). Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φορολογικών παραδείσων, σημειώνοντας ότι οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέρχονται σε 1 τρις ετησίως.

 

Πολ Τόμσεν: Πληγή η ακρίβεια και η φοροδιαφυγή


Οι συζητήσεις οι οποίες προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στην επανεξέταση του προγράμματος για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση» μέσα από μία «εξαιρετική δημοσιονομική προσαρμογή».


Σε αυτό το πλαίσιο, προέβλεψε ότι «το 2014 θα είναι καλύτερο», προσθέτοντας ότι είναι σαφής η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης «να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται, όπως το ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι». Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα επιτύχει σύντομα πρωτογενές πλεόνασμα».


Ο κ. Τόμσεν δήλωσε εκ νέου ότι σε αυτήν τη φάση του προγράμματος δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές και αυξήσεις φόρων, σημείωσε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και εξέφρασε την άποψη ότι «οι τράπεζες επλήγησαν, αλλά παρέμειναν ισχυρές και συνέχισαν να εξυπηρετούν».


Πάντως, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σε «αδικίες», οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, όπως η επιμονή της φοροδιαφυγής, η οποία πλήττει σε τελική ανάλυση μέσω επιπλέον επιβαρύνσεων τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η επιμονή των υψηλών τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε αντίθεση με τη μείωση των εισοδημάτων και η προστασία θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σε αντίθεση με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.


«Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και η τελευταία συμφωνία μας εστιάζεται ακριβώς σε αυτούς τους τομείς», επισήμανε ο κ. Τόμσεν, ο οποίος στάθηκε στην εν εξελίξει αυτονόμηση της φορολογικής αρχής αλλά και στην αντικατάσταση υπαλλήλων στο Δημόσιο με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού.


«Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο κ. Τόμσεν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θεωρεί «το ποτήρι μισογεμάτο».

 

Αισιοδοξία για την Ελλάδα


«Το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Λάζα Κέκιτς, Διευθυντής Ευρώπης του Economist Intelligence Unit.


Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ: «Η πίστη των Ελλήνων στο ευρώ υπερτερεί της άποψης ότι εκτός ευρωζώνης τα πράγματα θα είναι καλύτερα» είπε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Δεν το θέλουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη».


Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κέκιτς εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ταχεία ανάκαμψη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται ακόμη τέσσερα με πέντε χρόνια». Σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν αρκετές κυβερνήσεις, ο κ. Kekic σημείωσε ότι «είναι μεν απαραίτητα, αλλά μέχρις ενός σημείου. Αν υπερβούμε αυτό το σημείο, υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση».

 

«Όχι άλλη λιτότητα»

 

«Η Κύπρος μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν καπνοί που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυρκαγιά» τόνισε ο Λόρδος Πίτερ Μέντελσον του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου μιλώντας σήμερα στη 17η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.


Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Λόρδος Μάντελσον έκανε λόγο για «τεράστιο βάρος που σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες, τους οποίους οφείλουμε να βοηθήσουμε».


«Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι αποτελούν τη βάση της ανάκαμψης». Ο Λόρδος Mandelson τάχθηκε εναντίον των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελούν λύση από μόνες τους. Δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη μόνο με λιτότητα, εις βάρος των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει, παράλληλα, να δώσουμε βαρύτητα στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία και τις υποδομές».


«Οι πολιτικοί έχουν τη μεγάλη ευθύνη να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη Βρετανία, ο Λόρδος Μάντελσον απέρριψε μετ' επιτάσεως τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μου φαίνεται τρελό σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα να θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα, προκαλώντας μια τεχνητή συζήτηση για το κατά πόσον θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ε.Ε.».


«Πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή αγορά, όχι να φύγουμε από αυτήν. Πρέπει να οικοδομήσουμε συμμαχίες με την Ε.Ε. και όχι να απομονωθούμε, όπως φοβάμαι ότι πράττουμε αυτήν τη στιγμή», είπε ο Λόρδος Μάντελσον.


Παράλληλα, εκτίμησε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία έμεινε εκτός του ευρώ «δεν τη βοήθησε, καθώς το Α.Ε.Π. της έχει παραμείνει στάσιμο τα τελευταία τρία χρόνια».


«Απαιτείται να επανεφεύρουμε την οικονομία μας και όχι απλά να ανακατανείμουμε τους πόρους. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.