ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Αν.: 4ετής περίοδος χάριτος για 200.000 δανειολήπτες

00:02 - 16 Απρ 2013 | Οικονομία
Υπ. Αν.: 4ετής περίοδος χάριτος για 200.000 δανειολήπτες
Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να αποτελεί νόμο του κράτους η συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις, όσων έχουν ενήμερες οφειλές σε τράπεζες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη τον υφυπουργό Θανάση Σκορδα και τον ΓΓ Καταναλωτή Γ. Στεργίου , ενώ τα επόμενες ημέρες το υπουργείο θα αποστείλει το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά πρόκειται για θεσμοποίηση μιας διαδικασίας που από μόνες τους οι τράπεζες κάνουν, για να μην «κοκκινίσουν» κι άλλα δάνεια που έχουν.

Εκτιμήσεις της Ένωσης Τραπεζών, αλλά και του ΥΠΑΝΥΠ αναφέρουν ότι οι  νέες ρυθμίσεις αφορούν περίπου 200.000 νοικοκυριά. Ουσιαστικά πρόκειται για οικογένειες, που έχουν πληγεί εισοδηματικά από την οικονομική ύφεση και το εισόδημα  τους  είναι μειωμένο, λόγω κρίσης 35% σε σχέση με το 2010. Οι αριθμοί αυτοί πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότεροι καθώς τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Συνολικά οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν  ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρω ενώ θα  προβλέπονται και  όρια στην  κινητή και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου για εκείνους που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων

 
Τα κριτήρια ένταξης
 
Ακόμα παραμένει ανοικτό το ακριβές εισοδηματικό όριο, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, πάνω από 25.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης .  Πάντως θα είναι χαμηλότερο  από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, καθώς υπάρχει ανησυχία για εκτόξευση του αριθμού των δικαιούχων. Ως εισόδημα  θα  θεωρείται όλο το φορολογητέο ποσό συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος. Αναμένεται, επίσης, να δημιουργηθούν δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις των δανείων.  
 
Η ρύθμιση, για τους ανέργους, θα προβλέπει  μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%. Η αρχική πρόταση του υπουργείου  προέβλεπε την κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου.
 
 Η διάρκεια της ρυθμίσεις για κάθε δανειολήπτη θα  είναι 4ετης -με πληρωμή τοκοχρεολυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.  Μάλιστα στην διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.  Επιπλέον  μια φορά το χρόνο η τράπεζα  θα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.