ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: "160.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι το 2015"

13:04 - 16 Απρ 2013 | Οικονομία
Μήνυμα αισιοδοξίας από τον υπουργό Οικονομικών για την ελληνική οικονομία, θέτοντας ως εθνικό στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα.

Χαρακτηρίζοντας «εθνικό στόχο» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρήτρα του Eurogroup για νέα μείωση του δημοσίου χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξειδίκευσε σε συνέντευξη Τύπου, τη συμφωνία των 17 σημείων που επιτεύχθηκε με την τρόικα.

 

Ο υπουργός, παρουσία του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, τόνισε ότι η συμφωνία εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι δύσβατος έως ότου η Ελλάδα επανέλθει στις αγορές. Η κυβέρνηση αναμένει τώρα την ομαλή εκταμίευση των δόσεων (2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ) και των ομολόγων 7,2 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Ο νέος έλεγχος από την τρόικα θα γίνει τον Ιούνιο, οπότε και θα εξεταστεί και η μείωση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν συνεχιστούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις όπως και κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος, ούτε τον Ιούνιο θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013. Το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015- 2016 υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ και η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013- 2014, ανέφεραν, μπορεί να το υπερκαλύψει. Σημειώνεται ότι, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα, θα δημοσιοποιηθεί σε περίπου 15 ημέρες.

 

Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία:

 

  •  Το διάστημα 2010 - 2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί κατά περίπου 160.000 άτομα (κυρίως λόγω του κανόνα, μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και των αναγκαστικών αποχωρήσεων). Ο υπουργός θεωρεί ότι με την αναγκαστική αποχώρηση των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (4.000 εφέτος και 11.000 το 2014), θα υπάρξει πολύ μεγάλο όφελος, λόγω, κυρίως, της ισάριθμης αντικατάστασής τους με νέους σε ηλικία πτυχιούχους.
  • Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία (που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/12) η νέα ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση σε 48 δόσεις. Όσα φυσικά πρόσωπα οφείλουν έως 5.000 ευρώ, θα μπορούν, σε συνεννόηση με τον Έφορο και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές τους (άνεργοι, κ.λπ.), να πετύχουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
  • Για τα νομικά πρόσωπα και τους αυτοαπασχολούμενους ισχύουν αυστηρά οι 48 δόσεις, ενώ όσοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα. Όμως, για τα νομικά πρόσωπα, θα ισχύσει η μείωση των προσαυξήσεων (έως 31/12/12) έως 50%.
  • Για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται και υπογραφή λογιστή, ενώ για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
  • Εξετάζεται, επίσης, η αύξηση του ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης, από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, το α΄ 10ήμερο Απριλίου καταβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αναμένεται να καταβληθούν συνολικά 600- 700 εκατ. ευρώ για το σύνολο του μήνα.
  • Θα υπάρξει οριζόντια μείωση 15% στον «νέο φόρο» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Δεν θα υπάρξει εφέτος αφορολόγητο όριο, ενώ θα εκτιμηθεί η πιθανότητα αυτή για το 2014, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει αναγκαστικά να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ επαρκούν τα 50 δισ. ευρώ που δίδονται. Στο διάστημα Απριλίου - Ιουλίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να γίνουν «ενσωματωτές» των μικρότερων, μέσω εξαγορών. «Έως σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους για τις ελληνικές τράπεζες. Μακάρι να υπήρχε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ενώ, από τον περασμένο Ιούνιο, επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ.
  • Ενισχύεται ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, καθώς μεταφέρονται σε αυτή και οι προληπτικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (ΚΒΣ, κ.λπ.) θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ως προτεραιότητες τίθενται, η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.

Τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα, αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των δαπανών, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και ΑΠΕ, την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας στην αγορά, την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών (επέκταση απελευθέρωσης επαγγελμάτων, λιανικό εμπόριο, ενίσχυση εξαγωγών), την αλληλεξάρτηση δικαιοσύνης και οικονομίας και την επίσπευση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 16 Απρ 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.