ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ICAP: Μια στις δυο επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν φέτος

23:10 - 24 Απρ 2013 | Οικονομία
ICAP: Μια στις δυο επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν φέτος
Ικανοποιήση Σαμαρά για τις προθέσεις των εταιριών.

Μια έρευνα της ICAP, η οποία παρουσιάστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, έδωσε τον πολυπόθητο αέρα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς ψάχνει αγωνιωδώς να ανδείξει θετικά νέα ώστε να ξεφύγει επικοινωνιακά από τη δίνη της μετρολογίας, αλλά και της ζοφερής εικόνας της ύφεσης.

 

Έτσι, με χαμόγελο υποδέχτηκε την έρευνα που έγινε σε δείγμα 1095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.

 

Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις

 

Σύμφωνα με αυτή μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58%) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από το σύνολο σχεδόν των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.

 

Επίσης η μελέτη της ICAP δείχνει ότι από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5% εκτός Ελλάδας. Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48%) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35% με τραπεζικό δανεισμό και το 17% με χρήση επιδοτήσεων, θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.

 

ependyseis425 240413


Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. ευρώ και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, οι οποίες επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού-μηχανημάτων, κτίρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.


Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις παρόλο το αρνητικό οικονομικό κλίμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προχώρησαν σε επενδύσεις αλλά και αυξήσεις κεφαλαίων για την ενίσχυση της θέσης τους. Για τις επενδύσεις που διενεργήθηκαν που εντός του 2011 - 2012 προκύπτει ότι:

  • Το 47% των περιπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας.
  • Το 50% των περιπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα προηγούμενα επίπεδα.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων επί του συνόλου πραγματοποιήθηκε από εταιρείες με κύκλο εργασιών μεταξύ 20 και 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 25 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.