ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τόκο θα πληρώνει το δημόσιο τα χρέη του – Φραγή στις μεταχρονολογημένες επιταγές

22:07 - 25 Απρ 2013 | Οικονομία
Με τόκο θα πληρώνει το δημόσιο τα χρέη του – Φραγή στις μεταχρονολογημένες επιταγές
Φραγή στην Ελληνική πατέντα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και τις καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο πολυνομοσχέδιο με την οποία προβλέπεται επιβολή τόκου για την καθυστέρηση πληρωμής οφειλών.

Έτσι, δημόσιο και ιδιώτες θα πρέπει να εξοφλούν τις όφειλες τους εντός τριάντα ημερών διαφορετικά μετά την παρέλευση της προθεσμίας. Διαφορετικά θα πρέπει να επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους.

 

Ωστόσο η Οδηγία αφήνει ένα παράθυρο και επιτρέπει εξαίρεση από τη ρύθμιση για τις παλαιές οφειλές, καθώς αφορά ποσά από συμβάσεις που έγιναν πριν την ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης.

 

Έτσι, μέσα σε 30 μέρες ή το πολύ σε 60 οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Το ίδιος θα ισχύει και για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, όπου δίνεται ένα «τράτο» για 60 ημέρες, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

 

xrhmata460 250413

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές. Επίσης, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.