ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παραμένει αγκάθι η χρηματοδότηση των ΜμΕ

15:15 - 29 Απρ 2013 | Οικονομία
ΕΕ: Παραμένει αγκάθι η χρηματοδότηση των ΜμΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί συνθήκες ασφυξίας των επιχειρήσεων εξαιτίας των τραπεζών, που δεν προωθούν στην αγορά τα χρήματα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Η διοχέτευση στην αγορά των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τις ΜμΕ παραμένει πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες υψηλά ιστάμενης πηγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες οι τράπεζες δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις (ΕΣΠΑ), δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας της αγοράς με τις απαιτήσεις εγγυήσεων που ζητούν από τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, ως μεγάλο στοίχημα της επόμενης 3ετίας χαρακτηρίζουν την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα επόμενα 3 χρόνια αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία να διοχετευθούν περίπου 4 δισεκ. ευρώ κατ' έτος για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί «κατά πόσον οι τράπεζες, όσο και η δημόσια διοίκηση θα καταφέρουν τον στόχο αυτό» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

«Εύσημα» για τη μείωση του εργασιακού κόστους και της φαρμακευτικής δαπάνης

money330 290413

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή είναι η αξιοσημείωτη η μείωση του εργασιακού κόστους ανά μονάδα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αντιδράσεις από τους εργαζομένους ήταν πολύ ήπιες σε σχέση με άλλες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία.


Επίσης, απέδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Υγείας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Συμπληρώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς έλαβε και τα εύσημα από την τρόικα λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

 

 

Ο απολογισμός της task force για την Ελλάδα


Στο μεταξύ δημοσιοποιήθηκε η τριμηνιαία έκθεση της task force για την Ελλάδα. Στην έκθεση περιγράφεται η συνδρομή που παρέχουν η ομάδα δράσης (task force) και τα κράτη μέλη στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται δε ως επιτυχίες μέχρι σήμερα η προώθηση των νέων οργανογραμμάτων σε 7 υπουργεία με μείωση δομών κατά 30%, η έναρξη των έργων στους οδικούς άξονες και απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές και προώθηση του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 30 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.