ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Μαυραγάνης: SOS για τον περιορισμό της παραοικονομίας

21:07 - 29 Απρ 2013 | Οικονομία
«Η παραοικονομία είναι περισσότερο διαδεδομένη σε σύγκριση με το κοινοτικό μέσο όρο, γεγονός που επιβάλλει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου» τόνισε κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στο Ελσίνκι.
Ο κ. Μαυραγάνης πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογιαριασμούς υπόπτων για ξέπλυμα μάυρου χρήματος, κάτι που και η TAsk Force προωθεί. Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η μη πάταξή τους στερεί τις χώρες από τους απαραίτητους πόρους και δεν βοηθά στην εμπέδωση της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών πρότεινε:
 
·        Ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής των πληροφοριών. Για παράδειγμα η τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.
·        Βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό μέσω ενός κοινό πλαισίου δράσης.
·        Κοινή στρατηγική από την ΕΕ για τις τρίτες χώρες ειδικά σε θέματα φορολογικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτώμενων και συνδεδεμένων εδαφών, όπως επίσης και συμφωνιών για τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων.
·        Εντοπισμός των offshore, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και να υπόκεινται σε φορολογία, αλλά και να επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
 
«Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι μία μάχη στην οποία όλοι πρέπει να λάβουν μέρος, γιατί και οι δύο συμπεριφορές υποβαθμίζουν την προσπάθεια να επιτύχουμε δημοσιονομική σταθερότητα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις κοινωνικές πολιτικές, καθώς στερούν από την πολιτεία τους απαραίτητους πόρους. Εάν η φορολογική συμμόρφωση δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε την επιλογή για χαμηλότερη φορολόγηση, εφόσον το επιθυμούμε για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εφαρμόσουμε πλήρως την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης στις κοινωνίες μας» σημείωσε ο υφυπουργός.
 
Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Μαυραγάνης συζήτησε για φορολογικά θέματα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας κ. Αλγκίρντας Σεμέτα, ενώ το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, κα. Γιούτα Ουρπιλάινεν και με άλλους αξιωματούχους.
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.