ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα απέραντο ενοικιαστήριο το... Κολωνάκι

00:01 - 07 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Ένα απέραντο ενοικιαστήριο το... Κολωνάκι
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η πτώση στα ενοίκια γραφείων στην Αθήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με την πτώση να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15%, με τη λ. Βουλιαγμένης να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 21,5%.

Μάλιστα, με βάση το παρατηρητήριο τιμών της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Geoaxis property & valuation services, για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2013, η πτώση κινείται σε ένα μέσο όρο της τάξης του 14,42% για τα αυτοτελή κτίρια, ενώ για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι μεγαλύτερη και καταγράφεται σε 15,86%, και για τις έξι τοπικές αγορές που παρακολουθεί η εταιρεία στην Αθήνα.

 

Η πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και όλο το 2013, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σημάδια βελτίωσης. Μάλιστα, το ποσοστό των κενών γραφείων καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τελευταία διετία έχει εκλείψει κάθε είδους νέα επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά, περιορίζοντας κατακόρυφα τη δημιουργία νέων γραφειακών χώρων, κι επομένως την προσφορά.

 

DSC5690

 

Η έρευνα αγοράς της εταιρείας πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο με επί τόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών καθώς και μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι πρωτεύουσες αγορές γραφείων και συγκεκριμένα το Κολωνάκι, ο άξονας της λεωφόρου Κηφισίας, το Σύνταγμα και τους άξονες των λεοφώρων Μεσογείων, Βουλιαγμένης και Συγγρού. Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές μίσθωσης για αυτοτελή κτίρια γραφείων και για οριζόντιες ιδιοκτησίες (γραφεία εντός επαγγελματικών κτιρίων).

 

Αυτοτελή κτίρια

 

Στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (-21,47%) και ο άξονας της Λ. Κηφισίας (-20,38%) ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Μεσογείων (-14,81%) και ο άξονας της Λ. Συγγρού (-9,01%).

Αναφορικά με τα αυτοτελή κτίρια γραφείων δίχως θέσεις στάθμευσης τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Κηφισίας (-20,61%) και έπονται ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (-15,80%) και ο άξονας της Λ. Μεσογείων (-15,43%) ενώ αντιθέτως ο άξονας της Λ. Συγγρού παρουσιάζει ισχνή αύξηση (+3,05%).

 

Όσον αφορά στα αυτοτελή κτίρια γραφείων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, η μείωση είναι μεγαλύτερη στο Κολωνάκι (-15,74%) και ακολουθεί η περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος (-14,05%). Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των αυτοτελών κτιρίων που ωφελούνται από θέσεις στάθμευσης κινείται στο 20% επί του συνόλου των συγκριτικών στοιχείων.

 

Οριζόντιες ιδιοκτησίες

 

Στις οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέσεις στάθμευσης, τη μεγαλύτερη μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Κηφισίας (-18,20%) και ο άξονας της Λ. Συγγρού (-17,02%) ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (-16,13%), το Κολωνάκι (-13,66%) και ο άξονας της Λ. Μεσογείων (-13,21%). Στην περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος δεν βρέθηκαν συγκριτικά στοιχεία οριζοντίων ιδιοκτησιών με θέσεις στάθμευσης.

 

Τέλος όσον αφορά στις οριζόντιες ιδιοκτησίες δίχως θέσεις στάθμευσης τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Κηφισίας (-18,26%), ο άξονας της Λ. Μεσογείων και το Κολωνάκι (-17,76%) και έπονται ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (-14,47%), η περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος (-14,21%) και ο άξονας της Λ. Συγγρού (-13,76%).

 

rb7570 EthnikiAsfalistikiBuildingHIGH3-960x400

 

Αυτή την στιγμή η αγορά γραφειακών χώρων εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά:

 

-Περιορισμένο απόθεμα σύγχρονων, υψηλής ποιότητας γραφείων,

-Πληθώρα παλαιών γραφείων και διαμερισμάτων που έχουν μετατραπεί σε γραφεία,

-Μειούμενη ζήτηση, με παράλληλη στροφή των επιχειρήσεων προς φθηνότερη επαγγελματική στέγη,

-Αυξημένη προσφορά,

-Επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων για την μείωση των λειτουργικών εξόδων των μισθωτών,

-Ανυπαρξία χρηματοδότησης και σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων και

-Αύξηση των κενών γραφειακών χώρων ακόμα και εντός αμιγώς επαγγελματικών κτιρίων γραφείων σύγχρονων υποδομών.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:20 - 07 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.