ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι είναι οι Καναδοί που αναλαμβάνουν το «Ελ. Βενιζέλος»

12:17 - 08 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Ποιοι είναι οι Καναδοί που αναλαμβάνουν το «Ελ. Βενιζέλος»
Η εταιρεία Public Sector Pension Investment Board of Canada (PSP Investments), που αναλαμβάνει το Ελ.Βεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά.

Συστάθηκε με νομοθετική πράξη το 1999 και από το 2000 έχει υπό τη διαχείριση της τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών Ταμείων των υπαλλήλων του Καναδικού Δημοσίου, των Καναδικών ένοπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας. Απ' το 2007 διαχειρίζεται τα κεφάλαια και της Καναδικής Εθνοφυλακής.


Τα κεντρικά Γραφεία του είναι στην Οτάβα και επικεφαλής του, Πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος, είναι ο 53χρονος Gordon Fyfe, ένας απ' τους πιο πετυχημένους διαχειριστές ασφαλιστικών Ταμείων στον κόσμο, με προϋπηρεσία στην TAL International θυγατρική της TAL Global Asset Management, με κύριο αντικείμενο το leasing πλοίων μεταφοράς κοντέινερ και αργότερα στην JPMorgan, στο Σιτι.

 

Ο Fyfe κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεων του PSP Investment από 8,1 δισ. δολ. το 2003, που ανέλαβε κατά 700% περίπου, και συγκεκριμένα στα 64,5 δισ. δολ τον Μάρτιο του 2012! Και αυτό διότι οι ετήσιες αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου ήταν διψήφιες, εξαιρουμένων των ζημιών της διετίας 2008 - 09 λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

 

Συνολικά, την τριετία που ακολούθησε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τη PSP εμφάνισε μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 12,7% στις επενδύσεις της, δημιουργώντας επενδυτικό εισόδημα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων.

 

Οι δραστηριότητες του PSP Investment εποπτεύονται από 11μελη επιτροπή που λογοδοτούν στα ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Το χαρτοφυλάκιο του, το οποίο διαχειρίζονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες, είναι διεθνές και αρκετά διαφοροποιημένο, αφού συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών, μετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες, ομόλογα υποδομές, real estate αλλά και

ΑΠΕ.

 

Συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου είχε στα χέρια του μετοχές από καναδικές εταιρείες συνολικού ύψους 14,4 δισ. δολ. και περίπου 18 δισ. δολ. από μετοχές εταιρειών στο εξωτερικό.

 

Εξ αυτών τα 5,3 δισ δολ. έχουν επενδυθεί σε αμερικανικά blue chips, 4,7 δισ. δολ. σε blue chips των υπολοίπων αναπτυγμένων αγορών, 3,6 δισ. δολ σε μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στο σύνολο των αναπτυγμένων αγορών και 4 δισ. δολ. σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.

 

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας στον δημόσιο τομέα του Καναδά, οι κυριότερες είναι στην Canadian Natural Resources Ltd (φυσικοί πόροι της χώρας), την Canadian National Railway Co. (σιδηρόδρομοι), τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp και Barrick Gold Corp, τις τράπεζες Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank και Bank of Nova Scotia, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών BCE Inc κ.ά.

 

Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις της PSP Invest-ments σε ιδιωτικές εταιρείες αφορούν τη Revera (καναδική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), την Telesat Hol-dings (καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών), την In-frafas Norge AS (νορβηγική εταιρεία που συμμετέχει στο μεγάλο ενεργειακό joint venture Gassled ), την Trancelec (καναδική εταιρεία που κατασκευάζει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ανεμογεννήτριες, δίκτυα σηματοδότησης δρόμων κ.ά.), την DP World (αυστραλέζικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λιμενικών σταθμών και logistics), την Timberwest Forest Corp (καναδική βιομηχανία ξυλείας) κ.ά.

 

Από το 2003, που στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο Γκόρντον Φάιφ, η PSP κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεών της κατά 700% περίπου!

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 08 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.