ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δασκαλόπουλος: Δόσεις τέλος - Χρειαζόμαστε δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης

15:22 - 13 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Δασκαλόπουλος: Δόσεις τέλος - Χρειαζόμαστε δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης
Με θετική προαίρεση, εκατέρωθεν πυρά αλλά και αναφορές στον Μαρξ και τον Λένιν, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν σε από κοινού διάλογο παρά τις όποιες διαφορές.

Στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μετείχε και μίλησε πρόεδρος αριστερού κόμματος και δη από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο άσκησε κριτική στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως και τις συλλογικές συμβάσεις.  

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στόχος, κατά τον ίδιο, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της ευρωπεριφέρειας, αντίστοιχη αυτής του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος και ρήτρα ανάπτυξης. Μίλησε επίσης για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι να εκτοπιστούν οι ιδιωτικές, αλλά για να ενθαρρυνθούν.

 

«Ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.

 

Σε αυτό το σημείο τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης στους τομείς του νερού και του ηλεκτρισμού, ενώ για το θέμα της ΑΟΖ είπε: «Ας το λάβουν αυτό καλά υπόψη τους όσοι λογαριάζουν, χωρίς το ξενοδόχο, να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο και να λεηλατήσουν ακόμα και μελλοντικούς ενεργειακούς πόρους συμψηφίζοντας τους με το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης ευρωπαϊκής ΑΟΖ, δηλαδή της συνεκμετάλλευσής τους από κοινού με τους δανειστές μας. Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρα - αποικία χρέους

 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης των θεσμών κοινωνικής προστασίας, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

 

O Aλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του

 

 

Δασκαλόπουλος: Ευπρόσδεκτος ο ΣΥΡΙΖΑ

 

«Το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσφωνώντας τον Αλ.Τσίπρα.

 

Ο κ. Δασκαλόπουλος επικαλέστηκε ρήσεις του Μαρξ: ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου. Και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε».

 

Χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις.

 

Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.

 

Διερωτήθηκε όμως γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Και επισήμανε ότι η αποδοτικότητα που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.

 

Θα περάσουμε τον κάβο

 

Αισιόδοξος ότι υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει τον «κάβο», εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

 

«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας» ανέφερε συγκεκριμένα.
Πρόσθεσε, όμως, ότι η επίτευξη των στόχων αυτών κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

 

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τον ΣΕΒ «ισότιμο εταίρο του πολιτικού συστήματος», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι άβουλος θεατής αλλά ενεργός διαμορφωτής του δημόσιου βίου και πρόσθεσε:

 

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ' ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη».

 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δόσεις για μισθούς, συντάξεις και ελλείμματα, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων από την οποία, όπως είπε, θα προκύψουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

 

 

 

Πυρά σε τρόικα και λιτότητα

 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο ανθεκτικές παραγωγικές μονάδες γονατίζουν κάτω από το βάρος των φόρων, του κόστους της ενέργειας, της μειωμένης ζήτησης και της ανύπαρκτης ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα το 60% των νέων δεν έχει μοίρα στην αγορά εργασίας. «Η τρόικα», σημείωσε, «ελέγχεται για λάθη, αστοχίες και αδιέξοδες εμμονές. Αλλά κι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Περιοριστήκαμε στον ρόλο των απρόθυμων λογιστών ή των πρόθυμων εισαγγελέων των μνημονιακών πολιτικών. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα».

 

Υποστήριξε ωστόσο, ότι πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που συνειδητοποιούν ότι η γερμανική συνταγή λιτότητας συνεπάγεται δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος και άδηλες πολιτικές συνέπειες. Και επανέλαβε την πρόταση για διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ώστε η έξοδος από την κρίση να βασιστεί στην ανάπτυξη και την επένδυση.

 

Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Τέσσερα χρόνια τώρα ζούμε για τη δόση μας. Με τίμημα τις θυσίες του λαού μας. Αυτό που δεν λέγεται τώρα είναι ότι δόσεις τέλος. Δεν θα έρθουν άλλα δανεικά για μισθούς, συντάξεις και τα δημόσια ελλείμματα. Τα ευρωπαϊκά μνημόνια ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Χρειαζόμαστε τώρα ένα δικό μας, εθνικό μνημόνιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για να ξαναδούμε άσπρη μέρα».

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 13 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.