ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λονδίνο: Ιδρύθηκε επιχειρηματικό club με «οπλοστάσιο» 200 εκατ. ευρώ - «Άνοιγμα» σε Ελλάδα και Κύπρο

19:49 - 13 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στο Λονδίνο ο σχηματισμός μίας νέας επενδυτικής ομάδας που στρέφει το βλέμμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ιδρυτής αυτού του επενδυτικού κλαμπ είναι επαγγελματίας του χρηματοοικονομικού τομέα που εδρεύει στη βρετανική πρωτεύουσα και έχει καταγωγή από την Αθήνα.

ύμφωνα με πηγές κοντά στην ιδρυτική ομάδα, το όνομα που έχει επιλεγεί για το σχήμα είναι Hellenic Investment Club. Απαρτίζεται από επενδυτικούς τραπεζίτες, επαγγελματίες του τομέα ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων (private equity), στελέχη κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) και επιχειρηματικών κεφαλαίων ρίσκου (venture capital). 

Το Club ειδικεύεται στην εξαγορά και στο χτίσιμο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά μεσαίων μεγεθών (10 εκατομμύρια – 100 εκ. ευρώ). Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόθεση των επενδυτών είναι να μπουν και στην κυπριακή αγορά έως το τέλος του έτους. 

Το επενδυτικό club αναζητά επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ελκυστικούς και κατακερματισμένους τομείς με στόχο να τις μετατρέψει σε ηγετικές δυνάμεις της αγοράς. Οι ιθύνοντες θεωρούν ότι το επενδυτικό τους μοντέλο δημιουργεί αξία επιφέροντας λειτουργικές βελτιώσεις, στηρίζοντας την οργανική ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας συμπληρωματικές εξαγορές. Για την ώρα φέρεται να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης κεφαλαίου 200 εκατομμυρίων ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, χρήματα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ρίχνουν ορισμένα από τα κορυφαία hedge funds του κόσμου περιμένοντας δυνητικά τεράστια κέρδη, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Συγκεκριμένα, αντισταθμιστικά κεφάλαια όπως τα Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Επικαλούμενη πηγές με γνώση των εξελίξεων, η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως τα hedge funds είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οργανισμών που εμπλέκονται στην έκδοση μετοχών 550 εκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου. 

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο φέρονται να επιδεικνύουν επίσης το Third Point, το αμερικανικό fund που εξασφάλισε πέρυσι κέρδη 500 εκατομμυρίων ευρώ αγοράζοντας φθηνά ελληνικά κρατικά ομόλογα και το CQS, το μεγαλύτερο ταμείο αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου στην Ευρώπη. 

Ο Αχιλλέας Ρίσβας από το Dromeus, που εγκαινίασε πέρυσι ένα hedge fund επικεντρωμένο στην Ελλάδα, δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι τράπεζες είναι «η μητέρα των συναλλαγών ανάκαμψης», εξηγώντας πως η κατάσταση είναι πολύ ελκυστική για τους επενδυτές λόγω της ασυμμετρίας στις αποδόσεις. 

Γνώστης της αγοράς χρηματοοικονομικών σημειώνει ότι το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που τα hedge funds έχουν αποκτήσει μόνο το εν τρίτο όσων ζητούσαν. Πάντως σημειώνεται ότι ενώ στην περίπτωση της Alpha Bank το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, τα hedge funds είναι πιο επιφυλακτικά ως προς τις υπόλοιπες τράπεζες. Ενώ ορισμένα εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην παράλληλα ανακεφαλαιοποίηση και της Τράπεζας Πειραιώς, πολλά λένε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική ως προς την Εθνική, καθώς έχει περισσότερες πιθανότητες από τις άλλες δύο τράπεζες για σχεδόν πλήρη εθνικοποίηση. 

Εξάλλου, η στήλη Lex των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνει ότι οι μέτοχοι των τριών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) κέρδισαν πάνω από 85% από την αρχή Απριλίου, σε μια άνοιξη που θα θυμούνται. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος εθνικοποίησης και έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς την ανακεφαλαιοποίηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:55 - 13 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.