ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς τον ΣΕΒ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

14:04 - 14 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Χωρίς τον ΣΕΒ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η νέα ΕΓΣΣΕ θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Ο ΣΕΒ πρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών».

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε η νέα Εθνική Γεννική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους.

 

koinwnikoi etairoi472

 

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία». 

 

Ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων αρνήθηκε να δεσμευθεί γραπτώς για την καταβολή του επιδόματος γάμου, παραπέμποντας στην απόφαση της γενικής του συνέλευσης που προβλέπει ότι τα μέλη του Συνδέσμου δεσμεύονται να συνεχίσουν την καταβολή του μη λαμβάνοντας υπόψη την λήξη ισχύος της ΕΓΣΣΕ.

 

Ειδικότερα σε πρωινή ανακοίνωση του, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι "δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος γάμου, που παρέχει ο νόμος".

 

Μετά από πρόταση του προέδρου του, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο "οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η σήμερα ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν" αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε πως "οι μικρομεσαίοι έμποροι είμαστε θετικοί στη διατήρηση του επιδόματος γάμου των εργαζομένων, ακόμα και εάν χρειαστεί να περιορισθεί για να σωθεί στη νέα ΕΓΣΕΕ".

 

Υπενθύμισε δε ότι "το επίδομα γάμου εισήχθη για πρώτη φορά στον μισθό των Ελλήνων το 1976, όταν και κατοχυρώνονται στην Ελλάδα μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι απευθύνεται σε μεμονωμένους εργαζόμενους στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την προάσπιση και την προαγωγή ενός μείζονος κοινωνικού θεσμού: της οικογένειας".

 

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη λήξη της μετενέργειας και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων.


Από αυτές τις συμβάσεις, η μόνη που έχει αντικατασταθεί είναι αυτή των τραπεζοϋπαλλήλων. Η νέα κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό των κλιμακίων ενιαίου μισθολογίου μειωμένα κατά 6%.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 14 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.