• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Mε απόδοση 10ετούς στο 6%, βγήκαμε στις αγορές - Τι λέει η αγορά για Fitch

08:01 - 15 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Οι ξένοι είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, έστω κι αν είναι φειδωλή. Μένει να αποτιμηθεί και από τις επενδυτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες των Ελλήνων.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αμέσως μετά την ανακοίνωση του οίκου Fitch ότι αναβαθμίζει έστω κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Β- από CCC. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας ότι η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν με το ένα πόδι στο κενό, να περάσει στην αξιολόγηση του D, δηλαδή default, χρεοκοπία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Όσο ανακάμπτει το χαμένο έδαφος από τις αξιολογήσεις, υποστηρίζει ο κ. Κρίντας, τόσο το καλύτερο, ενώ η χώρα μας έρχεται πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει το 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα spreads κινούνται στις 800 μονάδες και είναι θέμα χρόνου, ολίγων ημερών, να βρεθούν κάτω από τα επίπεδα αυτά, για πρώτη φορά μετά την εποχή των μνημονίων. Ο κ. Κρίντας εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι εφόσον αυτή στεφθεί από επιτυχία, θα έρθουν αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Ο διαχειριστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να βγουν νωρίτερα στις αγορές από τη χώρα, ενώ εκτιμά πως όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φτάσει στο 6%, τότε ουσιαστικά η Ελλάδα θα τολμήσει την έξοδό της στις αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth A/M είναι να συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και η κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της.

 

nayqsvgjiq5190b05c5f52f

 

Σημειωτέον, ότι τις τελευταίες μέρες και μετά την «ανακατάληψη» των 1.000 μονάδων στο Χ.Α. ή την υποχώρηση του spread κάτω από τις χίλιες μονάδες, στην αγορά γινόταν λόγος ότι θα «έσκαγε» η είδηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από την S&P το Δεκέμβριο του 2012, σε Β- με σταθερό outlook, ενώ αξιολόγηση C διατηρεί ο οίκος Moody's από το Μάρτιο του 2012. Η Moody's προ μίας εβδομάδας είχε χαρακτηρίσει ως πολύ θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Fitch

Η ελληνική οικονομία ισορροπεί, αναφέρει στην ανάλυσή του ο οίκος Fitch. Υπάρχει καθαρή πρόοδος στην κατεύθυνση της εξάλειψης του δίδυμου ελλείμματος (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) και η εσωτερική υποτίμηση έχει αρχίσει (επιτέλους) να αποδίδει. Το τίμημα ήταν βαρύ σε όρους ύφεσης και αυξημένης ανεργίας και η δυνατότητα ανάκαμψης παραμένει σε αμφιβολία. Παρά ταύτα η ανακοίνωση χρέους και η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσει το οικονομικό κλίμα σε υψηλό τριετίας και το ρίσκο της φυγής από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει.

Το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένει εντός στόχων εν μέσω μιας επίφασης πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η κυβέρνησης έχει επιδείξει περισσότερη «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τους προκατόχους της, εκτιμά η Fitch, δεσμευόμενη για περαιτέρω εμπροσθοβαρή προσαρμογή και δίνοντας ώθηση στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, σημειώνει η Fitch, ακόμα η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει έρθει ενώ υπάρχει ισχυρή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ρίσκα εφαρμογής παραμένουν.

Η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή, που ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ πρωτογενώς και το 16% σε κυκλικά αναπροσαρμοσμένους όρους για την περίοδο 2009-2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη σύγκλιση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών τα τελευταία χρόνια. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης συρρικνωθεί από το 10% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% το 2012.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα δίνει στην Ελλάδα δυο επιπλέον χρόνια (2015 και 2016) για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η χαλάρωση αντανακλάται στην προσδοκία της Fitch για ηπιότερη ύφεση 4,3% το 2013 και αδύναμη ανάκαμψη το 2014.

 

fitchra-600x309

 

Πρόοδος

Παράλληλα, ο οίκος κάνει λόγο για πρόοδο και στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Το χρηματοοικονομικό σύστημα, σημειώνει, έχει σταθεροποιηθεί καθώς έχουν επιστρέψει στο σύστημα καταθέσεις 16-17 δισ. ευρώ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε και την πρώτη της μεγάλη ιδιωτικοποίηση από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, με την Ελλάδα να ανακτά το 80% της απώλειας ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων παραμένουν μεγάλη πρόκληση: Η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είναι σημαντική για τη στήριξη βιώσιμης ανάκαμψης και την επιτυχία του προγράμματος.

Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση χρέους έχει θέσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε πιο ασφαλή οδό και θα μετριάσει την άνοδο του δείκτη χρέους / ΑΕΠ που αναμένεται να ανέλθει στα ανώτατα επίπεδα περί το 180% την περίοδο 2013-2014.

Παρά τον ακόμη υπερβολικά υψηλό δείκτη χρέους, σημειώνει ο οίκος, το σημαντικά μειωμένο επιτοκιακό κόστος και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των τίτλων από την αναδιάρθρωση χρέους και τη χρηματοδότηση που δίνεται από το πρόγραμμα, σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται πιο σίγουρη από ότι υποδηλώνει το ύψος του. Ωστόσο, η διατηρησιμότητα του χρέους απέχει μακράν από το να είναι διασφαλισμένη και θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη και την διατήρηση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Το ρίσκο ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, όσον αφορά στους ιδιώτες πιστωτές έχει μειωθεί. Πλέον το μερίδιο των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος έχει υποχωρήσει στο 15% (εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων), οπότε μια περαιτέρω αναδιάρθρωση θα είχε περιορισμένη οικομομική σημασία. Ο οίκος σημειώνει ότι πλέον, ο επίσημος τομέας θα δεχόταν το πλήγμα από μια ενδεχόμενη μελλοντική στάση πληρωμών.

Συμπεράσματα

Οι αξιολογήσεις και προοπτικές εξαρτώνται από σειρά παράγοντες:

-Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα διατηρούνται και παραμένει η τρέχουσα κυβέρνηση.

-Συνεχίζεται η προσαρμογή στο μνημόνιο.

-Η Fitch εκτιμά ότι τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή.

-Η κατάληξη του δημοσίου χρέους εξαρτάται στις προοπτικές για την ανάπτυξη, το πρωτογενές ισοζύγιο και τα επιτόκια.

-Η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης. Σε περίπτωση εξόδου από την ΟΝΕ, η Fitch θα θεωρήσει την επαν-ονομαστικοποίηση των κρατικού και ιδιωτικού χρέους ως χρεοστάσιο, όπως επιβάλλουν τα κριτήρια αξιολόγησης Distressed Debt Exchange.

- Η ευρωζώνη θα παραμείνει αλώβητη και δεν θα υλοποιηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην παγκόσμια σταθερότητα και επενδυτική εμπιστοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 15 Μαϊ 2013
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman