ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερμό τετ α τετ Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κίνας

14:05 - 17 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Θερμό τετ α τετ Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κίνας
Στο μακραίωνο πολιτισμό Ελλάδας και Κίνας αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στο "Σπίτι του Λαού".
Ο κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε μάλιστα να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική ιστορία. "Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού όπως η Κίνα του ανατολικού. Οι δύο χώρες είχαν μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο της ανθρωπότητας", ανάφερε ο Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε ότι έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και έχει διαβάσει για τη χώρα μας.
 
Ο πρωθυπουργός απάντησε: "Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη και τη συνάντηση μαζί σας".
"Έρχομαι από το Σινικό Τείχος, αυτό το θαυμαστό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνει ότι η Κίνα είχε πάντα αμυντική, μη επιθετική στάση. Ο πολιτισμός οι αξίες και η γλώσσα των δύο λαών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει ένας δεσμός που συνδέει Έλληνες και Κινέζους", πρόσθεσε.
 
21722F7F3B7983BA612CC554AC759DDB
 

Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας- Κίνας

 

Κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού αναφέρει ότι "Ελλάδα και Κίνα συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή".
 
"Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.
 
Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.
 
Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών.
 
Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη", αναφέρει επίσης.
 
 
 

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου

 
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Τζανγκ Ντετζιάνγκ. Ο κ. Τζανγκ καλωσόρισε τον πρωθυπουργό εκ μέρους όλου του κοινοβουλίου.
 
Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε και είπε ότι είναι τιμή που βρίσκεται στην Κίνα και συναντιέται με τους πολιτειακούς παράγοντες, ενώ του επανέλαβε παλαιότερη πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη να επισκεφθεί την Ελλάδα ως καλεσμένος της ελληνικής Βουλής.
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 17 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.