ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός

13:47 - 19 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει μία στάση κατά την επιστροφή από την Κίνα, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση στο Μπακού για την υλοποίηση του αγωγού TAP.

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει την Κυριακή, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα και πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί το μείζον θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

gaz640 2903123

 

O Διαδρατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline - TAP) θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει για την πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός.

 

Η κυβέρνηση θεωρεί «απόλυτα επιτυχημένο» το ταξίδι που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στην Κίνα και τονίζει ότι από αυτό βγήκαν μόνο θετικά στοιχεία.

Η Κίνα προετοιμάζει μια δεκαετή στρατηγική με επενδυτικά σχέδια σε όλο τον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα. Με όχημα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους τόσο στο λιμάνι, όσο και στα τρένα και τα αεροδρόμια.

 

cosco622 170513

 

Μάλιστα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες, τονίζουν ότι αποφάσισαν την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας. «Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.

 

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ήδη κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

 

samaras-kina650

 

Μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη το Σάββατο, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη και κάλεσε εκ νέου τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 19 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.