ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι τόκοι καταθέσεων στο μάτι της εφορίας, τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης

00:13 - 24 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Oι τόκοι καταθέσεων στο μάτι της εφορίας, τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης
Όσοι έχουν εισπράξεις από ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250€ τον χρόνο και που έχουν πιστωθεί σε καταθετικούς λογαριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζει ως όριο τα 250€, ενώ στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους. Παράλληλα θα καθορίζεται αν στη δήλωση θα καταγράφεται το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.

Πάντως οι πολίτες αφού θα θα πρέπει να λάβουν από τις τράπεζες, βεβαιώσεις για τους τόκους τους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου.

 

euro460 190513


Ένα βήμα προς το περιουσιολόγιο

 

Δεν θα είναι όμως μόνο οι τόκοι, καθώς με την συμπερίληψη των εισοδημάτων από ομόλογα, εταιρικά και μη, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα, αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 γίνεται βήμα για το περιουσιολόγιο. Τα στοιχεία αυτά θα μπαίνουν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική.

Ωστόσο, όλα, αυτά θα ανεβάζουν το συνολικό εισόδημα με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανάλογα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, της οποίας οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνουν κλιμακωτά κλιμακωτά έως και 4%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος, όπως μισθοί, συντάξεις ή ενοίκια, τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογισθεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.