ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

21:52 - 24 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Στουρνάρας: Ο δρόμος προς την ανάπτυξη
Η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία, δουλεύοντας σε δύο βασικά πεδία, την ομαλή λειτουργία του επιβαρημένου ιδιωτικού τομέα και την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού μηχανισμού και στην εγκατάσταση του νέου TAXIS, που θα απαλλάξει, όπως είπε, μακροπρόθεσμα και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στη ΔΥΟ Μεγάλων Επιχειρήσεων που εδρεύει στην Αθήνα.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ακόμη πως το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να «διαφεντεύει» και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία ενώ για την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που εκτελείται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, υποστήριξε ότι αναμένεται να έχει τεράστια συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Μάλιστα σημείωσε πως η χώρα μας αντιμετώπιζε όχι μόνο με καχυποψία, αλλά πολλές φορές με εχθρότητα την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. «Πληρώσαμε, όμως, πολύ ακριβά αυτές τις αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως θα επιταχύνει ραγδαία την πλήρη αποκατάσταση, της ήδη διαρκώς βελτιούμενης εμπιστοσύνης, στον τραπεζικό μας κλάδο.

Η κυβέρνηση, τονισε, δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλλά θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

assets LARGE t 420 54014678

 

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα παρά τις πληγές της, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο αξιόπιστη από ό,τι ήταν πριν ακριβώς ένα χρόνο και έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Όπως είπε, για την κυβέρνηση συνεργασίας η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, εξηγώντας πως «οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνουν να επαναπαυόμαστε» και υπογράμμισε: «Κάθε μέρα γίνονται πολλά, αλλά πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν».    

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης θα επιτρέψει σταδιακά, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, να εξεταστεί η αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών. «Για παράδειγμα, διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», δήλωσε.

Επιπλέον, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ  και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας.

Τέλος ο υπουργός μίλησε για την εικόνα της χώρα μας λέγοντας ότι ο διεθνής διάλογος γύρω από την Ελλάδα έχει αλλάξει τίτλο αφού τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον  σε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 25 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.