ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντά σε υψηλό δύο ετών η μεταποίηση στην Ελλάδα

11:09 - 03 Ιουν 2013 | Οικονομία
Κοντά σε υψηλό δύο ετών η μεταποίηση στην Ελλάδα
Στις 45,3 μονάδες ανήλθε ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ελλάδα για το Μάϊο, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.

Σημειώνεται ότι ο δείκτες είχε κυμανθεί στις 45 μονάδες για τον Απρίλιο. 

 Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

«Το Μάιο, ο μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε την ενθαρρυντική πορεία την οποία ξεκίνησε το 2013, με τους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, των νέων εργασιών και της απασχόλησης να μειώνονται για τρίτη φορά στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

«Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός κλάδος προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια», πρόσθεσε.

Σε αντιστοιχία με τη βελτίωση του δείκτη PMI, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας σημείωσε υψηλό πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,5%.

Σύμφωνα με τη Markit, ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών, αν και σημαντικός, ήταν ο βραδύτερος των τελευταίων 22 μηνών. Εξασθενημένος εμφανίζεται για δεύτερο συνεχή μήνα και ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας, καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.

Παράλληλα, οι τιμές χρέωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Μάιο, παρά την μικρή αύξηση του κόστους εισροών, καθώς οι κατασκευαστές θυσιάζουν το περιθώριο κέρδους για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν πελάτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.