ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 5 ετών το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

12:09 - 03 Ιουν 2013 | Οικονομία
Σε υψηλό 5 ετών το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει σε έρευνα του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 93,8 μονάδες από 89,2 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ανάκαμψη εκπορεύεται από την άνοδο των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως σημειώνει, η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη υποδηλώνει περισσότερο την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια και λιγότερο την επικράτηση κλίματος αισιοδοξίας.

Στην πρώτη έχουν συμβάλει η ηπιότερη πορεία της ύφεσης, οι αυξημένες τουριστικές κρατήσεις, η ενεργοποίηση κάποιων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων, η επιστροφή καταθέσεων, η αναμενόμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και η αλλαγή της ρητορικής στο διεθνές περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει γεγονός ότι κινούμαστε ακόμα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, με σωρευτικά δυσμενή αποτελέσματα στα εισοδήματα, στην ανεργία και στην εγχώρια ζήτηση. Γι' αυτό άλλωστε η πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων συνεχίζει να διατυπώνει αρνητικές προσδοκίες για τις οικονομικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, «είναι φανερό ότι στο ελληνικό περιβάλλον διαμορφώνονται σταδιακά ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν άμεση επιρροή στο επιχειρηματικό κλίμα και στους καταναλωτές και ότι όσο αυτές συνεχίζονται και εμπεδώνονται, μπορούμε να ευελπιστούμε ότι οι προσδοκίες θα αποτυπωθούν τελικά σε όρους πραγματικής οικονομίας και κυρίως στη μείωση της ανεργίας».

 

grflag2 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.