ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάγο βάζουν σε μειώσεις ΦΠΑ και ... success story Βρυξέλλες και ΔΝΤ

00:02 - 05 Ιουν 2013 | Οικονομία
Πάγο βάζουν σε μειώσεις ΦΠΑ και ... success story Βρυξέλλες και ΔΝΤ
«Δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλα για μειώσεις φορολογίας» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, Αλγκίντας Σεμετά, βάζοντας στον «πάγο» τα κυβερνητικά σχέδια για μείωση του ΦΠΑ.

«Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι ο ενδεικνυόμενες τρόπος για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας, τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος μάλιστα μίλησε και σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

 

Έδωσε μάλιστα έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος χαρακτηρίζοντας το ως σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. «Πρώτα να γίνει η συζήτηση για το νέο φορολογικό σύστημα και μετά η συζήτηση για μεμονωμένες μειώσεις σε φόρους» είπε με νόημα και πρόσθεσε:

 

«Φτιάξτε επιτέλους έναν απλό, δίκαιο φορολογικό μηχανισμό που να εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν. Πρέπει να είναι απλό, δίκαιο, με μηχανισμό που να εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν» επισήμανε και επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζητά η Ελλάδα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της. Οι μειωμένοι συντελεστές δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να γίνει πιο ορθολογική η φορολογία» τόνισε.

 

Μάλιστα αναφέρθηκε στις πολιτικές που συνολικά προωθεί η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «οι συστάσεις που κάναμε σε 13 κράτη μέλη είναι για λιγότερους φόρους στο εισόδημα και περισσότερους στην περιουσία και την κατανάλωση».

fpa600 060313

 

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί σκληρή μάχη στη διαπραγμάτευση. Το θέμα συζητείται στις έδρες των δανειστών, καθώς έχει τεθεί επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να το δεχθούν επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό ισοδύναμο, ενώ η φωνή του προέδρου των εστιατόρων -ότι δεν θα ρίξουν τις τιμές-, έχει περάσει τις βαριές πόρτες των γραφείων στην Ουάσινγκτον. Θεωρείται ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση έχει προσλάβει ένα πολιτικό συμβολισμό στην Ελλάδα, κάτι που ουδόλως τους αφορά...

Πάντως, ενώπιον των βουλευτών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Σεμετά αναγνώρισε πάντως ότι έχει γίνει σκληρό έργο, τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις.


Επιπλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο συνεργασίας μεταξύ Γιούροστατ και Ελστάτ με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που όπως είπε, έχουν δημοσιευτεί έξι φορές χωρίς επιφυλάξεις.


Χαρακτήρισε, εξάλλου, «θετικό πρώτο βήμα» την καθιέρωση γενικού γραμματέα για τα δημόσια έσοδα, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση.


«Το θέμα είναι μια δίκαιη φορολόγηση με μηδενική ανοχή στην απάτη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη η Task Force προετοιμάζει νέους φορολογικούς κώδικες, που θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει όλα τα κράτη μέλη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φορολογικούς παραδείσους και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

foros580 300413

Προβληματισμός στο ΔΝΤ για το.... «success story»

Την ίδια ώρα, τo θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών θα θέσει με επίταση η τρόίκα, όπως διαφαίνεται από τις συζητήσεις που έγιναν στην τελευταία συνεδρία του Δ.Σ. του ΔΝΤ, στην οποία καταγράφηκε το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με πληροφοριές του «R», τη συνεδρίαση το κλίμα ήταν αρκετά καλύτερο για τη χώρα μας από πλευράς Ευρωπαίων, αλλά παραμένει πολύ επιφυλακτικό από τους εκπροσώπους άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό της πραγματικότητας αυτής, το γεγονός ότι για πρώτη φορά δήλωσε αποχή ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, εκτός από τον ...συνήθη ύποπτο εκπρόσωπο της Βραζιλίας.


Οι δανειστές εκτιμούν τη δημοσιονομική προσπάθεια και τα αποτελέσματά της, αλλά επιμένουν ότι οι καθυστερήσεις σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων είναι σοβαρές με κορυφαία την υπόθεση πάταξης της φοροδιαφυγής. θεωρείται δε πλέον προφανές ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος χάνει τη λάμψη της και δεν αρκεί για να στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για επαναδιευθέτηση του χρέους.


Στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν και ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι αν δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για κάποια θεαματική εξέλιξη στο θέμα του χρέους και πάντως αποκλείεται κούρεμα κεφαλαίου.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν το κλίμα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες είναι πρωτίστως η φοροδιαφυγή, την αδράνεια στην αντιμετώπιση της οποίας θεωρούν ανεξήγητη.

Έπονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η συρρίκνωση του Δημοσίου και το άνοιγμα των επαγγελμάτων που εκκρεμούν.

fpa613 150213

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.