ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόταση Ε.Κ. και Χ.Α. στο ΥΠΟΙΚ για το φόρο υπεραξίας

10:52 - 07 Ιουν 2013 | Οικονομία
Η πρόταση Ε.Κ. και Χ.Α. στο ΥΠΟΙΚ για το φόρο υπεραξίας
Την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων σε 0,30% σε αντικατάσταση του επερχόμενου φόρου υπεραξίας προτείνουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της Ε.Κ. και του Χ.Α., κ. Λαζαρίδης και Μποτόπουλος αναφέρουν πως αντίθετοι στην επιβολή φόρου υπεραξίας δεν είναι μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο αλλά και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών και ο ΣΜΕΧΑ. Θυμίζεται πως και ο οίκος FTSE στις τελευταίες αξιολογήσεις της εγχώριας αγοράς αναφέρεται πάντα στο θέμα αυτό σημειώνοντας πως στην περίπτωση που ο φόρος ισχύσει θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεί τους αλλοδαπούς επενδυτές, δεδομένου ότι η διεθνής πρακτική είναι η υπεραξία να επιβάλλεται στην έδρα του επενδυτή.

Στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών οι δύο πρόεδροι προτείνουν επίσης:

* Ειδική φορολόγηση των ενδοημερήσιων συναλλαγών με συντελεστή 0,03% επί της αξίας τους ( για ίση αξία αγορών – πωλήσεων , ενώ ο συντελεστής φόρου πώλησης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο καθαρό υπόλοιπο της αξίας συναλλαγών πώλησης, στην ίδια μετοχή).

* Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ομολόγων και αντικατάστασή του από επιβολή φόρου 0,1% επί της αξίας συναλλαγών πώλησης ομολόγων.

Εναλλακτικά και όσον αφορά στις μετοχές προτείνεται πιθανός διαμοιρασμός του συντελεστή 0,30% στο σκέλος της αγοράς και της πώλησης μετοχών ( πχ. 0,15% στην αξία συναλλαγών αγοράς και 0,15% στην αξία συναλλαγών πώλησης.

Σημειώνεται πως με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου, ο φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/7/2013, μετά από πολλές αναβολές τα τελευταία χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.