ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφουν Ελλάδα τα ξένα funds

10:54 - 07 Ιουν 2013 | Οικονομία
Επιστρέφουν Ελλάδα τα ξένα funds
Εκ νέου ενδιαφέρον για την Ελλάδα επιδεικνύουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που πλέουν εκτιμούν ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση των τελευατίων ετών και αναζητούν ευκαιρίες να τοποθετηθούν ξανά.

Ήδη, σύμφωνα με τα Νέα, εκπρόσωποι δεκάδων funds από το εξωτερικό πραγματοποιούν συναντήσεις στη χώρα μας με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες διερευνώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν ικανοποίηση από τις εξελίξεις αυτές και τις συνδέουν με τα σημάδια σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και με το θετικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές του εξωτερικού.

 

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό fund Global Family Partners εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στη χώρα μας, μπαίνοντας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν ικανοποίηση από τις εξελίξεις αυτές και τις συνδέουν με τα σημάδια σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και με το θετικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές του εξωτερικού.

 

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός fund που θα τοποθετείται σε ελληνικές επιχειρήσεις και θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ο Nικολάι Αλμπίνους, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Global Family Partners, η οποία συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας, αναφέρθηκε χθες στη δημιουργία του GFP Hellenic Investment Fund, το οποίο θα επενδύει στην Ελλάδα και προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι όμως που, όπως αναφέρθηκε, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά.

 

Η δήλωση αυτή έγινε στην παρουσίαση στη Νέα Υόρκη 25 μεγάλων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών είχε επαφές και με  εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών.

 

Ο Nικολάι Αλμπίνους, γεννημένος το 1971, διευθύνει μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που εκπροσωπεί και διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία επιθυμούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούν και στην Ελλάδα.

 

Τα εβραϊκών συμφερόντων κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ θα τοποθετηθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών, στις τράπεζες και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ο επενδυτικός του ορίζοντας κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 χρόνια.

 

Παράλληλα, οι τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, της βιομηχανίας, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το ενδιαφέρον της Third Point για επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Το αμερικανικό fund, το οποίο κέρδισε 500 εκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα-"σκουπίδια", ίδρυσε  το Third Point Hellenic Recovery Fund, το οποίο επενδύει αποκλειστικά στη χώρα μας.

 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει πλέον την εισαγωγή funds στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι Αρχές του ΧΑ προχώρησαν σε αυτή την κίνηση καθώς οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον ελληνικό παραγωγικό ιστό (εκτός ίσως των ναυτιλιακών) δεν έχουν το μέγεθος εκείνο ώστε να προσελκύσουν ξένους θεσμικούς επενδυτές που διαθέτουν μεγαλύτερα ποσά προς επένδυση.

 

Έτσι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας για να καλύψει το κενό αυτό με συμβούλους μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προχώρησε στην εισαγωγή στην ελληνική αγορά επενδυτικών σχημάτων διαπραγματευομένων σε χρηματιστήρια (listed investment funds), τα οποία θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας.

 

Για τους ξένους επενδυτές, πάντως, σύμφωνα με αυτά που αποκόμισαν τα στελέχη του ΧΑ από τις συναντήσεις μαζί τους, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • Σε ιδιωτικοποιήσεις σε τίτλους real estate και υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα παροχής νερού κ.λπ.).
  • Σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, κυρίως τρόφιμα και ποτά, με τη λογική της μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και υγιή οικονομικά στοιχεία, οι οποίες σήμερα λόγω της συρρίκνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης δοκιμάζουν επιτυχώς αλλά με περιορισμένους πόρους την εξαγωγική τους προοπτική.
  • Τέλος, σε εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, στον κλάδο της ενέργειας ή της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και στον τουρισμό, σε συνδυασμό μάλιστα με το real estate.

Διευκρινίσεις για τη δημόσια προσφορά της Japonica

 

O Ρόμπερτ Απφιλ, πρόεδρος της Bondholder Communicative Group, που το 2012 είχε συντονίσει το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει και τη δημόσια προσφορά της αμερικανικής εταιρείας Japonica Partners για την εξαγορά τίτλων συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη η Japonica, επικεφαλής της οποίας είναι ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής Πολ Καζαριάν, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της δημόσιας πρότασης διευκρινίζοντας ότι δεν απευθύνεται σε έλληνες ιδιώτες-φυσικά πρόσωπα ούτε σε φυσικά πρόσωπα αμερικανικής υπηκοότητας.
 
Η πρόταση αφορά 11 από τις συνολικά 20 σειρές τίτλων του ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκαν το 2012, μετά και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Οι 11 αυτές σειρές ομολόγων είναι διάρκειας από 10 έως και 20 ετών, και ωριμάζουν από τις 24.2.2023 και την ίδια ημερομηνία ανά έτος έως και το 2033.
 
Η συνολική τους αξία ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η πρόταση της Japonica αφορά τίτλους 2,9 δισ. ευρώ.
 
 
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.