ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η θυσία της ΕΡΤ για να «κοπάσουν οι άνεμοι» για μείωση ΦΠΑ και παρατάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις

12:31 - 12 Ιουν 2013 | Οικονομία
Η θυσία της ΕΡΤ για να «κοπάσουν οι άνεμοι» για μείωση ΦΠΑ και παρατάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις
Η κυβέρνηση πιεζόταν από τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ ζητάει μειώση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013, με δεδομένο η «τρύπα» του πρώτου πενταμήνου που φτάνει στα έσοδα τα 562 εκατ. ευρώ, η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ρύθμιση τραπεζικών δανείων και η η πορεία της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα τεθούν επί τάπητος στη δεύτερη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) το απόγευμα της Τετάρτης.

Με τον αέρα των απολύσεων στην ΕΡΤ, που υπερκαλύπτουν τον στόχο που έχει θέσει η τρόικα, αλλά με τη σκιά ενδεχόμενων πολιτικών εξελίκεων ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει ότι η μνημονιακή δέσμευση για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου εκπληρώνεται για πρώτη φορά από το 2010, οπότε και είχε τεθεί. Σε αντιστάθμισμα αναμένεται να ζητηθεί εμφατικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η παράταση στις ιδιωτικοποιήσεις, με προφανή στόχο να δοθούν επιπλέον πολιτικά επιχειρήματα στην κυβέρνηση.

stournaras1146 120613

Πιλοτική μείωση του ΦΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιλοτικά έχει ζητηθεί από την τρόικα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σε πιλοτική βάση, για ένα εξάμηνο, κάτι για τα ο οποίοι οι δανειστές στη συνάντηση της Δευτέρας ήταν επιφυλακτικοί
Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται ο κ. Στουρνάρας να θέσει θέμα παράτασης υλοποίησης του στόχου που ανέρχεται στα 2,6 δισεκ. ευρώ, καθώς το ναυάγιο στη ΔΕΠΑ έχει επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα άρνησης που ήδη εκφράζουν πολλοί επενδυτές σε σχέση με τοποθετήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

elliniko-aerodromio620

 

Δυστοκία για το Ελληνικό

Όπως πληροφορείται το Reporter.gr καλά πληροφορημένη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία παρατηρείται έντονη δυστοκία και στη διαδικασία με το Ελληνικό. «Κυνηγάμε τους επενδυτές με το ντουφέκι ώστε να τους πείσουμε» σημείωναν στο "R" οι ίδιες πηγές. Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο το όλο θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.