ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραντεβού τον Ιούλιο δίνουν κυβέρνηση και τρόικα

16:10 - 18 Ιουν 2013 | Οικονομία
Ραντεβού τον Ιούλιο δίνουν κυβέρνηση και τρόικα
Με ΕΡΤ, ΕΟΠΥΥ και ΦΠΑ κάθισαν στο τραπέζι Στουρνάρας, Σαμαράς και τρόικα.

«Όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Υπήρξε σημαντική πρόοδος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα. Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας έπεσαν όλα τα θέματα, ενώ υπήρξε εκτενής συζήτηση για το πώς μπορούν να καλυφθούν διάφορα κενά που υπάρχουν.

Ερωτηθείς για την ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις.Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2.500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε πως «θα τα δούμε αύριο αυτά».

 

Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Εν τω μεταξύ , είχε προηγηθεί η επίσκεψη στον υπουργό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα που πραγματοποιήσαν το πρωί της Τρίτης, οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εκπλήσσοντας ακόμη και τους άμεσους συνεργάτες του υπουργού.

Στην ατζέντα βρέθηκαν όλα τα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας με την ΕΡΤ και τον ΕΟΠΥΥ να κυριαχούν στη συζήτηση. Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωση της τρόκα για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ και την απόφαση του ΣτΕ το βράδυ της Δευτέρας, που επικυρώνει το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή ακυρώνει το "μαύρο" απαιτώντας το άμεσο άνοιγμα μίας "μεταβατικής" ΕΡΤ, μέχρι τη λειτουργία του νέου φορά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επιπλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε ακόμη μία φορά και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Επιμένει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ, για το έλλειμα στον ΕΟΠΥΥ συζητά η τρόικα

Παράλληλα, συζητήθηκε και το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα, επίσης,με πληροφορίες έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Εξάλλου, συζητήθηκαν η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014.

fpa622 180613

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τέλος, υπήρξε και ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα.

troika660

Οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, πριν από το Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, αλλά άγνωστο είναι ακόμη εάν οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου, εάν παραμείνουν ανοικτά αρκετά πεδία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:53 - 18 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.