ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπριντ για την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τη συμφωνία με την τρόικα

12:22 - 23 Ιουν 2013 | Οικονομία
Σε τροχάδην καλείται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει μέσα στις επόμενες περίπου 15 ημέρες αυτά που είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε το προηγούμενο τρίμηνο για να εξασφαλίσει τα 8,1 δισ. ευρώ που φαίνεται να βρίσκονται στον αέρα.
Για να δοθεί η δόση, σύμφωνα με πηγές της τρόικας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, πρέπει κυρίως να γίνουν τα εξής:

  1. Να προσδιοριστούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου.
  2. Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ εφέτος και περισσότερο το 2014.
  3. Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
  4. Να οριστικοποιηθεί με πειστικό τρόπο το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.
Τα μηνύματα για τη διάθεση της τρόικας είναι σαφή: Εξακολουθεί να θέλει να υποστηριχθεί το έργο της κυβέρνησης και η χώρα, αλλά υποστηρίζει ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν».

Ευελιξία, διευκρινίζεται, μπορεί να υπάρξει μόνο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ δεν θεωρείται ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Δυσαρέσκεια υπάρχει για τα υπόλοιπα: Δηλαδή, η κυβέρνηση ήξερε ότι έπρεπε να βγάλει 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα και δεν το έκανε, έβλεπε ότι υπήρχε μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ οφείλονται στον Οργανισμό), ενώ δεν έχει παρουσιάσει το πλαίσιο για τον νέο φόρο ακινήτων.
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.