ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλειδώνει η συμφωνία με την τρόικα

01:09 - 02 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Κλειδώνει η συμφωνία με την τρόικα
Φόρος ακινήτων, απολύσεις και κινητικότητα στο Δημόσιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων Στουρνάρα - Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Κλειδώνουν», κατά πάσα πιθανότητα, τόσο οι πέντε δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα εφέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε λακωνικά, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο μετά από την περίπου 2,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».

Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα μειωθεί εφέτος ο αριθμός των δόσεων σε τέσσερις, όπως φέρεται ότι αρχικά ζητούσε η τρόικα, ενώ από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας και κυρίως οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς για τον φόρο στα ακίνητα.

«Δημιουργική συζήτηση» με τον Κ. Μητσοτάκη

Όσον αφορά το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζεται την Τετάρτη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση» την επί δυόμιση ώρες συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα και ενημέρωσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί.

mitsotakis660 250613

Απομένουν 1.400 απολύσεις

Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.