ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα σειρά επαφών με την τρόικα - «Καμπάνα» κινδύνου από την Κομισιόν

10:21 - 02 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Νέα σειρά επαφών με την τρόικα - «Καμπάνα» κινδύνου από την Κομισιόν
Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η σειρά επαφών που θα έχουν οι υπουργοί των «καυτών» χαρτοφυλακίων ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση μέχρι τη Δευτέρα, όπου και είναι καθορισμένο το Eurogroup.

Τρία είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα τεθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στα εργασιακά και η αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, οι απολύσεις και η κινητικότητα στο Δημόσιο και οι νέες αλλαγές στο χώρο της Υγείας.

 

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να ζήτησαν την εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων στον Οργανισμό., ενώ είναι γνωστή η αξίωση των δανειστών για περαιτέρω άνοιγμα στην αγορά εργασίας  και ελαστικοποίηση των εργασιακών συνθηκών. Από το υπουργείο διαρρέεται ότι ο κ. Βρούτσης παρουσιάσε σήμερα το νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ενώ στελέχη ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί από την τρόικα το θέμα της άρσης του ορίου 5% στις μαζικές απολύσεις.

 

misthoi1-580x323

 

Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης  επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.


Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014. 

 

CACHE 620X620 1 1025130

Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας. 

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.

 

Περί δόσης ο λόγος

 

Για την ελληνική πλευρά ο μεγάλος κίνδυνος είναι εάν τραβήξουν πολύ οι διαπραγματεύσεις, να μην προλάβουμε το Eurogroup που γίνεται την Δευτέρα, 8 Ιουλίου και η χώρα να εισπράττει σε δόσεις την δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

 

Από την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ από την άλλη τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πώς για να μην υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα τα θέματα να κλείσουν έως την Κυριακή το μεσημέρι.

 

sunedriasi-ypourgon-oikonomikon-europaikis-enosis-arxeiou

 

 

Πιέζει έντονα η Κομισιόν

 

Πάντως, οι εξελίξεις στην Αθήνα προβληματίζουν τις Βρυξέλλες, με αξιωματούχους της Κομισιόν να αναφέρουν ότι «αν οι διαπραγμετεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, η επόμενη δόση δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», όπως μεταδίδει το Reuters.

 

"Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή," σημείωσε μια δεύτερη πηγή στο Reuters.
 
Για να πιέσει Αθήνα να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ σχεδιάζουν ακόμα και να αρνηθούν να καταβάλουν το πλήρες ποσό της δόσης και να το σπάσουν σε τρεις μηνιαίες πληρωμέςσημειώνει το Reuters μεταφέροντας τα όσα γράφουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Reuters διαψεύει η Κομισιόν, ενώ για την καταβολή της δόσης σημειώνει ότι το Eurogroup θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 02 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.