ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα τέσσερα «Όχι» της τρόικας στη μαραθώνια διαπραγμάτευση

08:17 - 03 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Τα τέσσερα «Όχι» της τρόικας στη μαραθώνια διαπραγμάτευση
Ψυχρολουσία περίμενε υπουργούς στην 9ωρη μαραθώνια «σύσκεψη» που είχαν με την τρόικα καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στην σύσκεψη, η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε τέσσερις αρνήσεις στα θέματα που είχε προσπαθήσει να προωθήσει λύσεις ευνοϊκές για τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα:
 
- Δεν πρόκειται να προχωρήσει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κενού
- Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί το αίτημα για σταδιακή υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης για κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι είχαμε υποσχεθεί να υλοποιήσουμε μεγαλεπήβολες δεσμεύσεις, την ώρα που οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση του δημοσίου δεν επιτρέπουν την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στο σημερινό τετ-α-τετ με τη Τρόικα να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε στη συνάντηση της Δευτέρας, δηλαδή να πείσει, θέση που αναμένεται να υποστηρίξει και ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση του με τη Τρόικα, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα πολιτικής σταθερότητας.
- Η τρόϊκα, μέσω της ΔΕΗ πιέζει να γίνει η είσπραξη του φόρου ακινήτων το 2014, έστω και αν η Ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι ο ΦΑΠ εισπράττεται κανονικά από της Εφορίες με ρυθμό καλύτερο από αυτόν του ΕΕΤΗΔΕ.
- Επίσης, η τρόικα θεωρεί αναγκαίο το μέτρο για  εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ: έστω κι αν  η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει το μέτρο παράλογο και «τριτοκοσμικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί από την κυβέρνηση να έχει άμεσα έτοιμη υπουργική σχετική απόφαση με την οποία θα τίθεται σε ισχύ το 2014 η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.
 
troika nd 541 355
 
Πάντως πολλά θα κριθούν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας. Στόχος είναι να κλείσει εκεί η διαπραγμάτευση καθώς το μεγαλύτερό της μέρος, 80% των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων, σύμφωνα με όσα είπε στέλεχος του Υπ. Οικονομικών έχει κλείσει.
 

Αδειάζει Γεωργιάδη το υπουργείο Οικονομικών

 
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαπραγμάτευσης είναι και η διάσταση μεταξύ Υπ. Οικονομικών και Υγείας. Το υπ. Οικονομικών δε συμμερίζεται την πεποίθηση του υπουργού για την αποτελεσματικότητα του clawback, καθώς, διατυπώνονται επιφυλάξεις από την τρόικα για το δημοσιονομικού κενό που προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ
 
Άδωνις-Στουρνάρας

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για έναν μηχανισμό περικοπής δαπανών που ξεπερνούν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο στις κλινικές όσο και στα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. «Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται και όποιος αρνηθεί περίθαλψη θα βγαίνει εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ διά παντός», τόνισε η ίδια πηγή.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 03 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.