ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τάχθηκε υπέρ του Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ)

23:27 - 03 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τάχθηκε υπέρ του Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ)
Με μεγάλη πλειοψηφία (522 υπέρ, 141 κατά και 42 αποχές) ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου του ΕΚ, Άννυς Ποδηματά για τη θέσπιση Φόρου επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.

Η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εισαγωγή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών Άννυ Ποδηματά, παρουσιάζοντας το τελικό κείμενο της έκθεσης προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο τόνισε τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εδώ και τριάμισι χρόνια έχουμε κρατήσει μία συνεπή και συνεκτική στάση στο θέμα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι διασφαλίζεται η δίκαιη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης και εξασφαλίζονται σημαντικοί πόροι και για τους εθνικούς και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και γιατί έτσι αποθαρρύνεται η κερδοσκοπία και ενθαρρύνεται η στροφή του κλάδου προς την παραγωγική οικονομία. Ελπίζω και ελπίζουμε την ίδια συνεπή και συνεκτική στάση να κρατήσουν και τα έντεκα κράτη μέλη που δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Να καταλήξουν σύντομα σε μια ισχυρή και περιεκτική συμφωνία, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του φόρου στις αρχές του 2014, αποδεικνύοντας ότι πάνω από οποιοδήποτε επιμέρους συμφέρον, οποιουδήποτε κλάδου, όσο ισχυρός κι αν είναι, είναι το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την κρίση. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελικός στόχος είναι η εφαρμογή του φόρου σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από την επιτυχή εφαρμογή του φόρου στο περιφερειακό επίπεδο των 11 κρατών-μελών. Και επιτυχής εφαρμογή θα υπάρξει αν διασφαλίσουμε το ευρύ πεδίο εφαρμογής, αν αποφύγουμε τις οριζόντιες εξαιρέσεις και αν περιορίσουμε την φοροαποφυγή».

Αναφερόμενη στη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας και συμβιβασμού επί της τελικής πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Ποδηματά επεσήμανε την εποικοδομητική συνεργασία που υπήρξε με τις πολιτικές ομάδες χάρη στην οποία, όπως τόνισε «κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και να καταλήξουμε σε έναν καλό και περιεκτικό συμβιβασμό, με τον οποίο κατορθώσαμε να διαφυλάξουμε το ευρύ πεδίο εφαρμογής του φόρου, ώστε να καλύπτει όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όλα τα ιδρύματα και όλες τις αγορές, δηλ. μετοχές, ομόλογα και παράγωγα σε οργανωμένες αγορές και μη αγορές. Το ευρύ πεδίο εφαρμογής του φόρου είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή του φόρου, ώστε να μη δημιουργούνται κενά, να μην υπάρχουν κίνητρα υποκατάστασης, να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ αγορών, προϊόντων και ιδρυμάτων και τελικά να περιοριστούν δραστικά οι κίνδυνοι μετεγκατάστασης και φοροαποφυγής».

markets610 040713

Ως προς τις συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, η κ. Ποδηματά διευκρίνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την αναθεωρημένη πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από έντεκα κράτη μέλη με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Ποδηματά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Επιτροπή «ενσωμάτωσε την παλαιότερη πρόταση του Κοινοβουλίου για την εφαρμογή του κριτηρίου του τόπου έκδοσης, σε συνδυασμό με το κριτήριο της κατοικίας" τόνισε, ωστόσο, ότι "το Κοινοβούλιο επιμένει ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα».

Επιπλέον, η πρόταση της εισηγήτριας και με στόχο το δραστικό περιορισμό της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, επαναφέρει «την πρόταση για την εφαρμογή της αρχής της ιδιοκτησίας για τη νόμιμη μεταβίβαση του τίτλου, όπως και την πρόταση για τη φορολόγηση συναλλαγματικών συναλλαγών, που άλλωστε αποτελούσε και τη βασική ιδέα του φόρου Τόμπιν, ενώ παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές απόψεις, το Κοινοβούλιο απορρίπτει οριζόντιες εξαιρέσεις και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ορισμένες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί». Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της κ. Ποδηματά προτείνει αντί για εξαίρεση «χαμηλότερο συντελεστή για συναλλαγές ρέπο με βραχυπρόθεσμη ωρίμανση, κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλότερο συντελεστή για τα συνταξιοδοτικά ταμεία έως το 2017 θα διευκολύνει την ήπια προσαρμογή. Επίσης χαμηλότερο συντελεστή για τα κρατικά ομόλογα και πάλι ως το 2017, συνυπολογίζοντας τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της κρίσης. Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της φορολογικής εναρμόνισης για την αποφυγή στρεβλώσεων στην ενιαία αγορά, ενιαίους φορολογικούς συντελεστές με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για τα φορολογικά θέματα».

euro parliament600

Η κ. Ποδηματά απέναντι στις αντιδράσεις που υπάρχουν ξεκαθάρισε ότι «ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ούτε θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις ούτε επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το αντίθετο θα ανακουφίσει τους φορολογούμενους γιατί θα μετατοπίσει το βάρος της φορολόγησης σε έναν τομέα που παραμένει υποφορολογημένος και θα διασφαλίσει τους συνταξιούχους γιατί αποθαρρύνει την επιθετική, κερδοσκοπική και επικίνδυνη διαχείριση των αποθεματικών τους, από διαχειριστές που, έτσι κι αλλιώς, τους θέτουν υπέρογκες και αδιαφανείς χρεώσεις για τη διαχείριση των αποθεματικών τους, για τις οποίες κανείς δεν μιλάει». Ενώ για τις χώρες που έχουν επιλέξει να παραμείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής του φόρου και παρόλα αυτά ασκούν κριτική η κ. Ποδηματά είπε τα εξής: «όσοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενώ έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής του φόρου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν ο φόρος τελικά θα έχει επίπτωση αρνητική στις χώρες που θα τον εφαρμόσουν ή στις χώρες που δεν θα τον εφαρμόσουν. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να αποφασίσουν την στάση τους στο μέλλον».

Καταλήγοντας η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στην πρόταση του J. M. Keynes το 1936, για την ωφέλεια της πραγματικής οικονομίας από την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας το ίδιο το επιχείρημα του J.M. Keynes: «γενικά συμφωνούμε ότι τα καζίνο θα πρέπει να είναι ακριβά και περιορισμένης πρόσβασης προς όφελος του κοινού. Και ίσως το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στα χρηματιστήρια. Η εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε όλες τις συναλλαγές αυτού του είδους, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι η πιο ωφέλιμη μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει για να μετριαστεί η επίπτωση της κυριαρχίας της κερδοσκοπίας πάνω στην επιχειρηματική δραστηριότητα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.