ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Προς πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα - Επαφές Σαμαρά με τροϊκανούς

17:21 - 04 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Μητσοτάκης: Προς πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα - Επαφές Σαμαρά με τροϊκανούς
Ένα ακόμα ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Διοκητικής Μεταρρύθμισης δεν απέδωσε «καρπούς», καθώς η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να είναι σημείο διαφωνίας και προβληματισμού στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

"Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα" δήλωσε οι υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τα μέλη της τρόικας θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί.

«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.
«Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν».
  • Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
  • Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
  • Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο».
  • Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
  • Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.
  • Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.
    Και πάλι άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας για την κινητικότητα

Στουρνάρας: «Θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο»

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αίγυπτο. «Έτσι θα ήμασταν, σαν την Αίγυπτο ή τη Συρία, αν βγαίναμε από το ευρώ όπως υποστήριζαν κάποιοι που έλεγαν να χρεοκοπήσουμε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 04 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.