ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τρόικα - αύριο το Eurogroup αποφασίζει για δόσεις

22:13 - 05 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τρόικα - αύριο το Eurogroup αποφασίζει για δόσεις
Τις τελευταίες λεπτομέρειες συζητά με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάτρας, πρίν αναχωρήσουν μαζί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στο αυριανό Eurogroup που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για τις δόσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκαν τα περί κινητικότητας ενώ συζητείται εκ νέου το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την κινητικότητα στο Δημόσιο και να πάει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο Eurogroup με το ΟΚ για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκίνησε χθές στις 5 το απόγευμα, ενώ ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε γύρω στις 18:30. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ο πρώτος που αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ, λέγοντας ότι θα γίνει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το Σάββατο, οπότε και θα κλειδώσουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους τροϊκανούς ολοκληρώθηκε στις 22:00, με το ραντεβού τους να ανανεώνεται για το απόγευμα του Σαββάτου. 

Κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά τη συνάντηση: «Είμαστε πολύ κοντά, δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που ξέρατε, ελπίζουμε αύριο να κλείσουμε».

Επιστρέφει το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση

Εν τω μεταξύ, ανατροπή στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή επιχειρεί η κυβέρνηση στις διαπαγματεύσεις με την τρόικα, ζητώντας να εγκριθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

«Παλεύουμε για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό και να εξασφαλίσουμε μείωση στον ΦΠΑ εστίασης ενδεχομένως και με ισοδύμανες προτάσεις από την πλευρά μας», σημείωσε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση, παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά την επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων, υπέρ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) - παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση - όπως και τη μείωση των συντάξεων των απόστρατων, οι οποίες καταβάλλονται ακόμη με βάση το παλαιό μισθολόγιο, επιφέροντας κόστος 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Συνάντηση Στουρνάρα - Προβόπουλου

Ολοκληρώθηκε, εν τω μεταξύ, χωρίς δηλώσεις, η συνάντηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιώργου Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της Τρόικας, η οποία είχε ως αντικείμενο την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι, κοινοτικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, θέλησε να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για την πορεία τους, καθώς απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ολοκληρώνονται.

stournaras-provopoulos600

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο κατάλογος με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα στα τέλη Ιουλίου. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητη, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 μετακινήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ήδη είναι γνωστά τα ονόματα των 5.000 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται και των 3.500 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, στην κατάργηση της οποίας αντιδρούν τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΚΕΔΕ, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

Νωρίτερα, η ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πενταμελής επιτροπή ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη τη δεδομένη στιγμή ήταν αρνητική, αλλά τους κάλεσε να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 07 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.