ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «μεγάλη φυγή» των μηχανικών στο εξωτερικό

23:01 - 15 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Η «μεγάλη φυγή» των μηχανικών στο εξωτερικό
Σε χιλιάδες υπολογίζεται ότι ανέρχονται ήδη οι Έλληνες μηχανικοί, ιδίως νέοι, οι οποίοι είτε επέλεξαν να εργαστούν απευθείας στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους είτε έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια επιστημονικοί και επαγγελματικοί “μετανάστες”, αναζητώντας δουλειά ή καλύτερους όρους εργασίας σε άλλες χώρες, σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά έχει “στεγνώσει” από επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων του κλάδου, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων μηχανικών, που εργάζονται στο εξωτερικό, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 5000, αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

 

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει συνεχή επαφή με τους μηχανικούς του εξωτερικού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) αναλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών, οι οποίες αφορούν -μεταξύ άλλων- τα εξής: καταγραφή του αριθμού τους, υποστήριξή τους για ασφαλιστικά/φορολογικά θέματα, δικτύωσή τους με φορείς του εξωτερικού, υποβοήθησή τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, δημοσίευση ευκαιριών εργασίας εκτός των συνόρων και συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΜ και μηχανικών σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

 

57caae6f57574c7b73cd3f6fb373ff69 XL

 

Σε ποιες χώρες πηγαίνουν


“Πάρα πολλοί νέοι συνάδελφοι έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι εκτιμούμε ότι θα φύγουν μελλοντικά”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης και προσθέτει: “Οι νέοι μηχανικοί κατευθύνονται κυρίως σε Γερμανία και Αυστρία, λιγότεροι στη Βρετανία -κυρίως όσοι έχουν σπουδάσει εκεί- ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν δουλειά σε ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις αραβικές χώρες ή εκείνοι που επιδιώκουν να αναλάβουν εργολαβίες μικρού /μεσαίου μεγέθους επίσης στα αραβικά κράτη, το Ιράκ και το Κουρδιστάν. Λίγοι ακόμη κατευθύνονται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως το Αζερμπαϊτζάν. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, εκτός από τη στήριξη των συναδέλφων και την καλύτερη σύνδεσή τους με τον ευρωπαϊκό ‘ΟΑΕΔ’, τον EURES, είναι να κρατήσουμε επαφή μαζί τους, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιστροφής τους στην Ελλάδα”.

 

Ιστοσελίδα για τους μηχανικούς του εξωτερικού


Οι παραπάνω στόχοι θα επιδιωχθούν, μεταξύ άλλων, μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας, που -σύμφωνα με τον κ.Κονακλίδη- αναμένεται να είναι λειτουργική από τον Σεπτέμβριο, αλλά και διαμέσου του “ανοίγματος” λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστοσελίδα θα λειτουργεί και ως ηλεκτρονικό γραφείο “ευρέσεως εργασίας”, αφού θα γίνεται αντιστοίχιση της ζήτησης θέσεων εργασίας από το εξωτερικό και της προσφοράς από την Ελλάδα.

stin-kopsi-tou-xyrafiou-oi-mixanikoi-1-315x236

 

Η εγγραφή των ενδιαφερομένων στην ιστοσελίδα θα γίνεται με απλή διαδικασία, όπως σε κάθε ιστολόγιο (blog), ώστε να λαμβάνουν, π.χ., ενημερωτικά σημειώματα για τις εξελίξεις. Στόχος είναι οι εθελοντές ν΄ απαντούν και σε ερωτήματα των εγγεγραμμένων μηχανικών, σχετικά με δυσκολίες σε επαγγελματικά/επιστημονικά ζητήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.