ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τακτοποίηση αυθαιρέτων με 50 ευρώ το μήνα

13:50 - 18 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Στα 50 ευρώ ορίζεται τελικά η ελάχιστη μηνιαία δόση για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 102 μήνες.

Η καταγραφή δομημένου χώρου, η απόκτηση πολεοδομικών τίτλων και η δίκαιη εφαρμογή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου αποτελούν τους 3 βασικούς στόχους, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου "Αντιμετώπιση της Αυθαιρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις".

 

Οπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που υφιστανται πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβολου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Με την ισχύ του νομου παύει να ισχύει ο Ν.4014 και ολοι οι ιδιοκτήτες υπάγονται στις νέες διατάξεις.

 

Τα αυθαίρετα διαχωρίζονται σε κατηγορίες, όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια. Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

 

Βάσει των ρυθμίσεων, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που ανεγέρθηκαν.

Στις ειδικές ομάδες πλυθησμού για μειώσεις προστίμων εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, καταβάλλοντας το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το νομοθετημα ελκυστικό και πρόσθεσε πως η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις λήγει με την πάροδο δεκαοκτώ μηνών.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.