ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Κανονικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

16:47 - 24 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Γερμανία: Κανονικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χανς Γιοάχιμ Ναρτζίνσκι.

Ο κ. Ναρτζίνσκι επισήμανε ότι η Κομισιόν περιμένει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει «πολύ σύντομα» και τους τελευταίους προαπαιτούμενους όρους.

«Δεδομένου ότι η τρόικα αναμένει ότι θα υπάρξει σύντομα επιβεβαίωση από την Ελλάδα, δεν περιμένουμε κάποια καθυστέρηση», σημείωσε.

Η δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού, προηγουμένως, σήμερα, Τετάρτη, ανάψουν το πράσινο φως το Eurogroup Working Group (EWG) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αν και η δόση έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως μεθαύριο, Παρασκευή, η καθυστέρηση στη ψήφιση πέντε προαπαιτούμενων δράσεων, που αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, από τη Βουλή, μετέθεσε για δύο εργάσιμες ημέρες την καταβολή των χρημάτων.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως και τα 22 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα έχουν εκπληρωθεί, ωστόσο η ΕΕ και ειδικά το Βερολίνο αναμένουν τη ψήφιση του νόμου για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις δράσεις-ορόσημα.

Tο βράδυ της Τρίτης, διαδραματίστηκε ένα μίνι-θρίλερ ,καθώς η Γερμανία εμφανιζόταν να ζητεί περισσότερο χρόνο για να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, επικαλούμενη ενημέρωση της Κομισιόν για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Το όλο θέμα προέκυψε από το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο, παρά την ψήφισή του από τη Βουλή, δεν είχε πάρει μέχρι αργά το βράδυ αριθμό ΦΕΚ, το οποίο τελικώς έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF, επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθούν στη χώρα μας από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στις 28 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.