ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μαρτύριο της σταγόνας επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα: "Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα"...

08:38 - 25 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Το μαρτύριο της σταγόνας επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα: "Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα"...
H "off the record" τεχνική παρουσίαση του Ματίας Μορς από τις Βρυξέλλες, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη, στις 12.00 αναβλήθηκε διότι εκκρεμεί η τελευταία προαπαιτούμενη ενέργεια. Παράλληλα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, το οποίο εκπληρώθηκε με την κατάθεση- σήμερα το πρωί- τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας. 


Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι «οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν γίνεται να υπερβαίνουν τις 2.000». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 4.200 υπαλλήλους που έπρεπε να βγουν σε διαθεσιμότητα, έλειπαν 80! και η αντίδραση των δανειστών ουσιαστικά στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα: "Δεν δίνουμε χρήματα χωρίς την υλοποίηση όλων των όρων". 

 

Στο μεταξύ σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε σε ικανοποιητικό βαθμό τις προαπαιτούμενες ενέργειες που απαιτούνταν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής πλην μίας, η έγκριση της οποίας από την Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

 

Οι εν λόγω προαπαιτούμενες ενέργειες περιλαμβάνουν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, της διαχείρισης εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της ιδιωτικοποίησης και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση όσον αφορά την τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενη ενέργεια, μπορούν να ολοκληρωθούν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες· τούτο δε αναμένεται να γίνει έως τις 29 Ιουλίου. Άπαξ και η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να εκταμιεύσει το πρώτο τμήμα της επόμενης δόσης, το οποίο θα ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ, σύμφωνα  με το πρόγραμμα.
 
1767635172-steffen-kampeter-gesetzgebung.9

 

Η "άτεγκτη" Γερμανία

 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions). «Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters.
 
«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση». Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να απελευθερώσει το ποσό που της αναλογεί..
 

"Υλοποίηση με αποδείξεις"

 
Στην επιστολή του ο γερμανός υφυπουργός προειδοποιεί: «Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει με συνέπεια στην εφαρμογή των υπεσχημένων από την Αθήνα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, όσο καιρό τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδεικνύεται». Την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος επί θεμάτων προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς υλοποίηση όλων των όρων και προηγούμενη επιβεβαίωση επ΄αυτού από την τρόικα, δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια». 
 
schaeuble-sudoku-bundestag
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 25 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.