ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Allianz: Ισχυρή ανάπτυξη σε ευρωζώνη και Ελλάδα το 2014

16:38 - 26 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου εκτιμά ότι η ύφεση έχει χάσει πλέον δυναμική, ενώ εκτιμά ότι η μείωση του εργασιακού κόστους θα δώσει ώθηση στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ ζητά μέτρα από την ευρωζώνη.

Ισχυρή ανάπτυξη το 2014, όχι μόνο για την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά και για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, αναμένει ο γερμανικός όμιλος ασφαλειών Allianz, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Μίχαελ Χάιζε, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον Χάιζε, σημαντικότερος λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι οι σαφείς «βελτιώσεις» που υπήρξαν σε αυτές τις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, στο θέμα της μείωσης του εργατικού κόστους και στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τις εξαγωγές.

«Η ύφεση έχασε πλέον σε δυναμική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος αντλεί την αισιοδοξία του από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως δείχνουν οι διάφοροι οικονομικοί δείκτες, τόσο στην Κεντρική όσο και στη Νότια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση.

Ο ίδιος προβλέπει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξη της τάξης του 1,5% στην Ευρωζώνη το 2014. Θεωρεί ταυτόχρονα ότι για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα μία επιτυχία του ευρώ, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν σε κοινοτικό επίπεδο δημοσιονομικοί κανόνες και προπάντων να δημιουργηθεί η θέση ενός ισχυρού επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητες στα δημοσιονομικά, ο οποίος θα ασκεί έλεγχο και θα αποδίδει ευθύνες στις χώρες εκείνες που αποκλίνουν από τις οικονομικές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον Χάιζε, η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξάγει γρήγορα τα διδάγματά της από την κρίση. Υποστηρίζει, επίσης, πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας μηχανισμός για κρατικές πτωχεύσεις στην Ευρώπη και σαφείς κανόνες για το πότε μπορεί να αποχωρήσει μία χώρα από την Ευρωζώνη ή να αποπεμφθεί από τις άλλες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.